Savremenost proizvodnje u Srbiji gora nego u 106 svetskih ekonomija

Srpska industrija tehnološki odavno zaostaje za razvijenim svetom, ali poslednjih godina gubi trku i sa sobom.
Savremenost proizvodnje u Srbiji gora nego u 106 svetskih ekonomija
Foto: Pixabay
Kako pišu Novosti, učešće visokotehnoloških industrija u dodatoj vrednosti prerađivačke industrije stiglo je na svega 4,4 odsto i za 2,8 procentnih poena je manje nego u 2009. godini.
 
Po poslednjoj oceni Svetskog ekonomskog foruma, sofisticiranost proizvodnog procesa u našoj zemlji je gora nego u 106 ekonomija. Zauzeli smo 107. mesto na listi 137 država.
 
Zato se ovom temom bavi i Program ekonomskih reformi, čiji je nacrt upravo na javnoj raspravi. Nadležni priznaju da je to posledica nedovoljne povezanosti industrijske, obrazovne i politike u oblasti istraživanja i razvoja.
 
"Veliki naučni i istraživački potencijal treba dalje razvijati i adekvatnije koristiti, kako bi Srbija postala 'privreda zasnovana na znanju'. Uspostaviće se efikasan model finansiranja nauke i jača povezanost poslovne i akademske zajednice. Omogućiće se veća dostupnost i uvođenje digitalnih tehnologija, proizvoda i usluga, kao i standardizacija komunikacione infrastrutkre. Ključni izazov je zaustavljanje odlaska visokoobrazovanog stanovništva u inostranstvo", navodi se u dokumentu.
 
Ekonomisti upozoravaju da je značajniji privredni rast, najmanje pet odsto godišnje, koji bi nas približio prosečnom dohotku po glavi stanovnika u jugoističnoj Evropi, veliki izazov sa kojim se država suočava. 
 
Ekonomista Stojan Stamenković poručuje za Novosti da je ključni strukturni problem Srbije nizak tehnološki nivo proizvodnje koji ne generiše rast.
 
"Zbog toga treba naglasiti da subvencije za otvaranje novih radnih mesta ne spadaju među determinante rasta investicija koje će smatrati konkurentnu privredu. One u tom pogledu mogu biti i kontraproduktivne. Država plati da se otvori proizvodnja koja je nekonkurentna. Kada subvencija istekne, pošto je nekonkurentna, investitor proizvodnju zatvori", ukazuje Stamenković.
  • /

    19.01.2018 18:03
    /
    tokom tita su se koristile masine od pre dugog svetskog rata.
    retki su iskreni koji ce to potvrditi

    te masine su ovi iz ..... rasturili a nove ce q/sipak nabaviti

    goran markovic je juce izjavio ko je jedina konstanta vlasti na ovom prostoru.
    ona projektuje i razvoj srbije
  • Nervirach

    19.01.2018 16:05
    KOLIKO PUTA SAM NAPISAO DA U SRBIJI NEMA KO DA NAPRAVI SRAF!!! A nije vam se svideo komentar jel boze moj, nebeski narod se ne kritikuje.
  • tabure

    19.01.2018 15:19
    A to sto smo lider regiona ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.