Nevakcinisana porodilja preminula zbog boginja, obolela i njena beba

Porodilja (21) iz Niša preminula je na Infektivnoj klinici od komplikacija izazvanih malim boginjama.
Nevakcinisana porodilja preminula zbog boginja, obolela i njena beba
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ove informacije potvrđene su za RTS, a Beta saznaje da i beba preminule ima boginje i da se zbog upale pluća nalazi na Dečijoj infektivnoj klinici. Beba nije životno ugrožena. Za N1 je potvrđeno da mlada porodilja nije bila vakcinisana.
 
Direktor Infektivne klinike dr Miodrag Vrbić potvrdio je da je ova Nišlijka, koja se porodila pre oko mesec i po dana, primljena 16. januara na ovu kliniku sa kliničkom slikom morbila, komplikovanom zapaljenjem pluća.
 
"Reč je o porodilji koja se porodila početkom decembra i koja je bolovala najmanje nekoliko nedelja pre nego što je primljena na Infektivnu kliniku. Imala je kliničku sliku morbila, sa ospama, visokom temperaturom i zapaljenjem pluća. Primljena je na kliniku 16. januara, u teškom opštem stanju. Primila je svu antibiotsku i polisimptomatsku terapiju i nije bila na respiratoru", rekao Vrbić za "Blic".
 
Vrbić podseća da porodilje spadaju u osetljivu kategoriju jer je kod njih izmenjen imuni odgovor.
 
Ovo je druga žrtva morbila u Nišu, i treća u Srbiji. Dvogodišnji dečak J. R. koji je 12 dana bio na aparatima zbog komplikacija izazvanih virusom mali boginja, preminuo je 2. januara na Dečjoj klinici u Nišu.
 
Podsetimo da se broj zaraženih od morbila u Novom Sadu popeo na 15. Kako su potvrdili epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Novi Sad jedan je od gradova u kojem je od početka godine prijavljena epidemija, a prema trenutnoj situaciji, u skorijem periodu ne očekuje se prestanak rasta broja zaraženih. Više o tome OVDE.
  • Svetlana NS

    23.01.2018 11:34
    Vakcine za nas
    Dobre tj. čiste vakcine postoje i jako su skupe, sa njima nema masovnog vakcinisanja već se vakcinišu samo oni koji mogu to sebi da priušte. Ostalima i marvi šta se zalomi. Pa izvolite.
  • NS

    23.01.2018 08:12
    Ko je ko
    Malo da se odmorimo od ko je pravi Srbin a ko nepravi Srbin, pa se sada malo prebrojavamo sa vakcinisan - nevakcinisan?
    Ne znam da li su tužniji ovi koji o tome pišu i time podgrevaju tržište negativnih informacija, negativne atmosfere, negativnog ... ili smo jadniji mi koji to čitamo i komentarišemo. Verovatno mi. Još malo hrane za hejterske komentare (uključujući i moj).
  • Gorštak

    22.01.2018 22:41
    Čemu rasprava?
    Vladajuća elita ne daje sredstva za nauku. Za nas, koji ih smatramo slugama, logično je da im je tako naređeno, kao i sve ostalo.
    Inače bi mi imali bolje elektronske mikroskope i ostalu tehniku koja nam dozvoljava i analize i proizvodnju.
    Ovako ćemo biti osuđeni da verujemo sve što nam pokažu prstom.
    Ako niste primetili, sve nas je manje i to ne zbog iseljavanja i svakodnevnog medijskog preporučivanja za gašenje svetla.
    Pa verujte u šta želite, šta vam uhu drago i zatvarajte oči pred svime.
    DNA ili DNK, zapad radi na biološkom ratu, a mi smo istok.
    Mrzite glasnika jer vam je rekao nešto što ne želite da čujete.
    Svako neka radi ono [to smatra da mu je najbolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.