Boljević: Nacrt izmena Ustava dramatično unazađuje pravosuđe

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je za Insajder da će nova rešenja u Nacrtu izmena Ustava koje je danas predstavilo Ministarstvo pravde dramatično unazaditi položaj pravosuđa u Srbiji.
Boljević: Nacrt izmena Ustava dramatično unazađuje pravosuđe
Foto: 021.rs
Ona navodi da u Nacrtu postoje i određene dobre stvari, ali upozorava da su određena rešenja vrlo problematična.
 
"S jedne strane, postoje dobra rešenja, kao što su ta da se u Ustav vraća naziv Vrhovni sud Srbije, da se vraćaju razlozi za razrešenja sudija, kao i da će predsednike sudova birati Visoki savet Sudstva, a ne Skupština", kaže Boljević.
 
Međutim, kako kaže, s druge strane postoji niz rešenja koje dramatično pogoršavaju položaj pravosuđa. Kao jedan od problema, Boljević vidi predlog da disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova može pokrenuti i ministar nadležan za pravosuđe.
 
"Vrlo je problematično ovlašćenje ministra pravosuđa da pokreće disciplinski postupak protiv sudija", kaže predsednica Društva sudija. Ona je napomenula da je do sada to mogao samo disciplinski tužilac.
 
Boljević dodaje i da je jako problematičan i čitav koncept novog Visokog saveta sudstva jer će, kako kaže, praktično sada sudije u ovom telu biti u manjini. "Do sada je u Visokom savetu sudstva bilo ukupno sedam sudija, dok je sad predviđeno da će ih sada biti svega pet", kaže Boljević, podsećajući da je ranije predsednik Visokog saveta bio i predsednik Vrhovnog kasacionog suda.
 
Sada, kako dodaje, predsednik Visokog saveta sudstva neće biti čak ni sudija, a njega će birati članovi Saveta koji nisu sudije, već onih pet članova koje je izabrala Narodna skupština.
 
"Predsednik VSS-a će sada imati i takoreći zlatan glas. To znači da kada su najspornija pitanja u pitanju, kada bi bili podeljeni glasovi na pet-pet, on bi imao dva glasa", upozorava Boljević.
 
Ona dodaje i da je radni kvorum od sedam članova ovog tela za donošenje odluka problematičan. "Iako radni kvorum deluje kao tehničko pitanje, ono je izuzetno značajno, jer je novim rešenjem predviđeno da odluke VSS može doneti sa sedam članova, što znači sa svega dvoje sudija", kaže Boljević.
 
Ona se osvrnula i na predlog da sudije, u okviru preuređenja sudskog sistema, bez svoje volje mogu biti premešteni. "To praktično znači novi reizbor sudija. Promeni se naziv ili sedište suda i nakon toga sudiju mogu da premeste kako im šta padne na pamet. Hajde da se nadamo da neće sudije ostati bez posla, ali će sasvim sigurno one sudije koje ne budu poslušne vlastima biti kažnjene", ocenjuje Boljević.
 
Ministarstvo pravde objavilo je danas Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe. Podsetimo, krajem oktobra prošle godine, Udruženja sudija, tužilaca, sudijskih i tužilačkih pomoćnika i druge strukovne organizacije prekinuli su učešće u konsultаcijаmа u vezi sа izmenаmа Ustаvа zbog toga što, kako navode, zаnemаrivаnja primаrne teme - a to je nezavisnost pravosuđa.
 
Kako su tada naveli, razlog izlaska iz konsultacija je to što držаvа nije izаšlа sа polаznim osnovаmа zа izmenu Ustаvа, što proces usmerаvа nа mehаnizme koji će prаvosuđe učiniti još zаvisnijim od političke vlаsti, kаo i zbog togа što nije omogućenа ni debаtа učesnikа procesа, ni učešće ostаlih držаvnih orgаnа, а pre svegа prаvosudnih sаvetа i sudovа i tužilаštаvа.
  • Natalija

    24.01.2018 12:33
    Ima nešto trulo...
    Ono što je u srži pokvareno, i samo pokazuje svojim "radom" ne može se ispraviti.
    Ne može biti nedodirljivih.
    Sve ih treba raspustiti. Poštenje i moral ne može nadoknaditi nikakvom platom.
  • Advokat

    24.01.2018 11:22
    Nezavisnost je stvar karaktera, a ne visine plate i načina izbora sudija.
    Da se ne lažemo i sve sadašnje sudije birane su po osnovu političke volje, jer ih je birala skupština sa 50% glasova.Ko nije imao političku podršku, nije biran,
    U kasnijem radu neki su bili nezavisni i stručni, a mnogi nestručni i poslušni.
    Što se tiče tužilaca jedina ozbiljna kontrola njihovog rada bila bi uvodjenje instituta oštećenog kao tužioca u krivični postupak.Tada oštećeni gradjani ne bi bili prepušteni na milost i nemilost tužiocu da li će okrivljenog da goni, ili da se nagodi ili da ga optuži za lakše delo.Niko ne bi bio zaštićen od krivičnog gonjenja jer bi oštećeni krivičnim delom i lično mogli ako angažuju advokata da podižu optužnice.
  • Tako je

    24.01.2018 08:41
    Tako je
    Подржати закон о независном Народном правосудном телу за контролу рада тужилаца и судија! T

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija