Najstroža kazna nije stigla nijednog huligana

Domaći krivični zakonik za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi predviđa zatvor od tri do 12 godina, ali nikada niko u Srbiji nije osuđen na maksimalnu kaznu.
Najstroža kazna nije stigla nijednog huligana
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", tokom 2015. i 2016, kako pokazuje statistika viših sudova koju nam je dostavilo Ministarstvo pravde, najteža kazna bila je od jedne do tri godine, i na nju je osuđena samo jedna osoba. Svi ostali kažnjeni su uslovno, novčano ili eventualno zatvaranjem do pola godine.
 
Slika srpske kaznene politike kada su u pitanju krivična dela vezana za nasilničko ponašanje na sportskim priredbama može se svesti na samo jednu reč - preblaga. Optužnica je malo, presuda još manje, a i one koje su donete mahom su uslovne kazne. I kada sud nekom izrekne zatvorsku sankciju, te kazne su na granici ili čak ispod zakonskog minimuma. Analiza Ministarstva pravde pokazuje još da su u 2016. kazne ispod minimuma ili na granici, najviše izrekli viši sudovi u Kruševcu (16), Šapcu (10), Smederevu (5), Jagodini, Pirotu i Požarevcu (4).
 
"U veoma velikom procentu za ovo krivično delo izriču uslovne osude (preko 65 odsto u 2016, i više od 76 odsto u 2015)", navodi se u pomenutoj analizi Ministarstva, i dodaje da se broj uslovnih osuda uvećao i u osnovnim sudovima tokom 2016. u odnosu na 2015.
 
Podaci za prošlu godinu još nisu sabrani, ali struktura osuda u 2015. i 2016. pokazuje da je broj onih koji su dopali rešetaka duže od šest meseci zanemarljiv. Osim što su kazne blage, karakteristično za suđenja navijačima optuženim za huliganstvo je i to što ovi procesi dugo traju. 
 
Advokat Ilija Radulović kaže za "Novosti" da je nasilje postalo svakodnevni način života. Ono je, kaže, sveprisutno na ulicama, u školama, ali najviše na fudbalskim stadionima i u košarkaškim halama, i taj problem traje već duže vremena.
 
"Huligani su instrumentalizovani za proizvodnju efekta straha uz pomoć kojeg se generalno lakše vlada. U pojedinim sportskim klubovima, a pre svega u fudbalskim, u opticaju su velike količine novca. Dominira profit koji je pobedio duh sporta. Huligani su postali unosna privredna grana koja nije legalna, koja je asocijalna i koja služi manjini", smatra on.
 
Dodaje i da su tužilaštva i sudovi potpali pod njihov uticaj, zbog čega se mali broj onih protiv kojih su podnete prijave procesuira i osuđuje.
 
"Kad bi se htelo da se iskoreni nasilje, to bi moglo da se uradi od petka do ponedeljka. Postoje zakoni na osnovu kojih bi se huligani procesuirali i osudili na višegodišnje zatvorske kazne. To bi uticalo da se iskoreni nasilje. Ako društvo nešto hoće da uradi, ono to može bez ikakvih problema", zaključuje Radulović.
 
Po saznanjima beogradskog lista, u toku su razgovori o eventualnoj izmeni Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama. Konačan stav biće donet pošto nova radna grupa izvrši analizu dosadašnjeg učinka i efekta sankcija.
  • Pawlle

    11.02.2018 06:58
    A,kako da ih stigne kad ih vlast drzi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.