Varadi: Kosovo faktički nije deo Srbije

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da "u ovom času" Kosovo faktički nije deo Srbije i ocenjuje da je dobro što je na stolu ideja o njegovoj podeli.
"Ja lično mislim i to sam više puta rekao da je odvajanje Kosova suprotno međunarodnom pravu, tako da mislim da ovo nije bilo legalno. Istovremeno mislim da u ovom času Kosovo faktički nije deo Srbije", rekao je Varadi u intervjuu za N1.
 
Komentarišući to što se u poslednje vreme sve češće čuju ideje o podeli Kosova, što je pomenuo i austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, Varadi smatra da je dobro što je ta ideja na stolu, iako se ne može reći da je konkretno na pregovaračkom stolu, ali ističe da je do podele mnogo lakše bilo doći pre 10-15 godina.
 
"Svojevremeno je, koliko se dobro sećam, Dobrica Cosić imao to kao ideju, ali to prosto nije bilo tada na pregovaračkom stolu, kada je to imalo malo više šansi. Danas bi, ako bi se to pitanje postavilo, verovatno neki pokušali da spoje sa Preševom, pa sa nekom razmenom. Sve u svemu, mislim da to stvarno realne šanse nema, ali je dobro sve mogućnosti držati na stolu", rekao je Varadi.
 
Ukazujući da u Skupštini Srbije nema poslanika sa Kosova i da se zakonodavna vlast Srbije ne prostire na Kosovo, kao ni sudska ni administrativna, Varadi navodi da "bez obzira šta je pravdeno, Kosovo nije faktički deo Srbije".
 
"Imamo sad neku promenu termina, sačuvati Kosovo znači imati sve manje zemalja koje su priznale Kosovo, pa onda postaje vrlo važno da li ga Surinam priznaje ili ne priznaje, ali faktički Kosovo nije deo Srbije", naglasio je Varadi. Prihvatiti to faktičko stanje kao priznato stanje, dodaje, jeste jedna opcija koja bi bila sigurno najteža i najbolnija.
 
"Ono gde nemam nikakve sumnje, jeste to da li da se posebno izdvoji sever Kosova ili da se severu Kosova daje jedna vrlo specifična autonomija, jer to nema nikakve dileme, ni po evropskim merilima da Srbi na Kosovu, bez obzira kojoj državi to Kosovo pripada, imaju prava da ostanu Srbi i da zadrže svoju kulturu, škole, spomenike. Da li će se to postići putem teritorijalne podele ili putem jedne široke autonomije, to su realne opcije i ne bih rado bio na mestu političara koji će morati to da prihvate", rekao je Varadi.
 
On smatra da dijalog ima smisla i da bi trebalo ozbiljno razgovarati o tome šta je faktička situacija i šta može da se učini da se pomogne Srbima na Kosovu.
 
"Razgovor o tome nas približava možda i rešenju, svakako punijem viđenju stvarnosti", zaključio je Varadi.
  • G

    15.02.2018 09:55
    samo u Smrdojvodini
    Da li napaljeni neofašisti znaju da ako im razbijem njihovu glupu glavu i otmem novčanik da taj novčanik ipak pravno nije moj bez obzira koliko mojih prijatelja tvrdi da jeste?
  • Дејан

    14.02.2018 11:07
    оцена
    Косово и Метохија су окупирани део Србије. Проглашење окупације је легитимно али подразумева да ће се једног дана окупиране територије ослободити. Професоре, дођите у следећем року и научите то мало боље.
  • SRB

    14.02.2018 09:29
    @Lala
    115 zemalja je glupa statistika. Evo daću ja jednu statistiku isto tačnu.
    Kina, Indija, Rusija i Brazil nisu priznali kosovo a to je 1/4 teritorije na zemlji i ~1/2 stanovništva zemlje a sve samo sa ove 4 zemlje.
    Eto oni nisu priznali.
    Statistika je glupa taman koliko i ona sa 115 zemalja od kojih polovina nije veća od Beograda ni po površini ni po broju stanovnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.