Deklaracija o opstanku srpskog naroda: Isto gradivo u Srbiji i Republici Srpskoj

"Republika Srpska i Srbija osnovaće Nacionalni savet za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizovano će delovati i sprovoditi niz mera da bi sprečili asimilaciju srpskog naroda", navodi se u sporazumu u koji je imao uvid banjalučki "Glas Srpske".
Deklaracija o opstanku srpskog naroda: Isto gradivo u Srbiji i Republici Srpskoj
Foto: 021.rs
Ovaj sporazum, odnosno deklaracija kako je ranije nazvana, trebalo je da bude predstavljen juče, na Sretenje - Dan državnosti Srbije, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se to odloži nekoliko sedmica dok dobije širu međunarodnu podršku.
 
Donošenje sporazuma o sprečavanju asimilacije srpskog naroda najavili su prošle godine predsednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić zbog potrebe "definisanja načina borbe za opstanak srpskog naroda". Sporazum bi uskoro trebalo da usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije, a Vlada Srpske već je dala saglasnost na predloženi tekst.
 
Kao mere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, navedeni su negovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svesti o zajedničkom poreklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.
 
"Očuvanje i negovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao njegovog matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, negovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obeležavanje nacionalnih praznika", navedeno je u sporazumu.
 
Sporazumom je predviđeno i uspostavljanje i sprovođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, istorije, književnosti i kulture, a analizu sadržaja za više predmeta već su počeli predstavnici resornih ministarstava Srpske i Srbije.
 
"Osnovci s obe strane Drine od septembra će učiti isto gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva", navodi list.
  • Sever Srbije

    19.02.2018 23:40
    Domovina se brani cascu,postenjem,macem,bombom,puskom,tenkom, nozem, kasikom.......
  • G

    19.02.2018 09:53
    @Vojvodina Republika - ako iko širi ideju "da komšiji crkne krava" to ste upravo vi "gospodine", vašim besprekidnim širenjem velikovojvođanskog nacionalizma, šovinizma, ksenofobije i otvorenog fašizma. Nejasno je samo zašto ne poslušate svoj sopstveni savet i "vašu domovinu Vojvodinu" ne branite knjigom, pesmom i poštenjem, već ste ovako velikovojvođanski odlučili da je "branite" pretnjama i šikaniranjem njenih građana koji su se drznuli da budu rođeni van nje odnosno drznuli da polože pravo na svoje sopstveno mišljenje koje se razlikuje od vašeg?
  • Vojvodina Republika

    17.02.2018 10:31
    Pameti, a ne deklaracija
    Zaista je dobro sto ce se usvojiti Deklaracija. Svaki proizvod treba da ima deklaraciju na kojoj treba da pise sta je i od cega se sastoji. Ovaj "proizvod" se sastoji od bivse SR Srbije, SAP Vojvodine kojoj je oduzeta skoro sva autonomija, od dela BiH koji je na konferenciji u Dejtonu od strane zapadnih sila dat Srbima i od Kosova koje je vise priznato nego nepriznato kao samostalna drzava nad kojom Srbija nema vlast.
    Deklaracija mora da sadrzi i ime proizvodjaca, a ovde je to bez sumnje Velikosrpski nacionalizam DBo (drustvo bez odgovornosti, mada se moze citati i drugacije). Nije losa ideja napisati slogan proizvodjaca, da potencijalni konzument moze da iz daljine prepozna proizvod (i zbrise koliko ga noge nose, ako je pametan), recimo: "Nek' komsiji crkne krava"
    Zatim treba napisati rok trajanja (istekao odavno) i posledice eventualne konzumacije (korupcija, rat, beda, hiperinflacija, sunovrat drustva i bekstvo, najpre mladih, a onda svih koji mogu pobeci, preko granice).
    A o mojoj domovini, Vojvodini recicu sledece:
    http://lyricstranslate.com/sr/ljubivoje-rsumovic-domovina-se-brani-lepotom-lyrics.html#ixzz57M9DFwrp

    Domovina se brani knjigom
    I pesmom o nebu
    Sestrinom suzom majčinom brigom
    I onim brašnom u hlebu

    Domovina se brani lepotom
    I čašću i znanjem
    Domovina se brani životom
    I lepim vaspitanjem
    Dakle, manje deklaracija, vise postenja, rada i razmisljanja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.