Lončar podržao tužbe protiv šarlatana: Očigledno drugačije ne može

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar podržao je tužbu roditelja i stručnjaka koja je podneta protiv osoba koje su javno promovisale antivakcinalne stavove.
"Video sam u medijima da se sprema tužba stručnjaka i roditelja protiv šarlatana koji su promovisali antivakcinalne stavove. I to je dobro, jer očigledno drugačije ovakve stvari ne mogu da se reše", rekao je Lončar za list Kurir.
 
On je kazao da bi voleo da čuje kako osobe koje su kao deca vakcinisane, a koje su se borile protiv vakcinacije, objašnjavaju činjenicu da sada postoji epidemija malih boginja sa smrtnim slučajevima. 
 
"Da li je neko od tih narodnih pevačica i ostalih šarlatana došao u neku zdravstvenu ustanovu da obiđe decu koja su dobila komplikacije od morbila? Da pogledaju u oči lekare i sestre koji se bore da ih izleče od nečega što nije moralo da im se dogodi u 21. veku", naveo je Lonačar.
 
Grupa od 270 roditelja iz cele Srbije podnela je 3. februara Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanja panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece. Na toj listi nalaze se i pojedine javne i estradne ličnosti.
 
Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Milovan Jovanović Batut", od pоčеtка окtоbrа 2017. gоdinе, do 14. februara 2018. gоdinе nа tеritоriјi Srbiје rеgistrоvаna su 2.222 slučаја mаlih bоginjа, оd којih је 1.138 lаbоrаtоriјski pоtvrđеnо u Institutu Tоrlаk.
 
Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је stаrа 15 dаnа, а nајstаriја 65 gоdinа. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа.
 
Оd ukupnоg brоја оbоlеlih, 33 odsto је bilо hоspitаlizоvаnо ili је hоspitаlizаciја u tоku.
 
Оd tеžih коmpliкаciја mаlih bоginjа rеgistrоvаnо је zаpаljеnjе mоzgа коd јеdnе i upаlа plućа коd 264 оbоlеle оsоbe.
  • Deana

    19.02.2018 13:03
    OJ,MINISTRE!!!!
    Sram Vas bilo,ministre!!!Da li ćete ikada pogledati u oči decu i roditelje koje je vakcina oštetila za ceo život u 21.veku a to nije moralo da se dogodi,da smo samo malo razumniji,savesniji i pametniji i da tu mandatornu vakcinaciju preinačimo u preporučenu, dok konačno ne progledamo i ne shvatimo zašto imamo toliko oštećene dece danas???Dok, konačno ne shvatimo da moramo biti savesniji i odgovorniji po pitanju imunizacije,jer nismo svi mi isti i ne smemo svi sve da primamo,znate???Epidemije dečijih bolesti vidimo a realno ih nema ali zato epidemije leukemije,autizma,kancera,dijabetesa....kod dece ne vidimo ili ne želimo da vidimo????Ma,ne mi "ne znamo" zašto su nam deca sve bolesnija!!! SLEPI KOD OČIJU!!!Mandatorna vakcinacija je zlo zbog kog i izbijaju i tek će izbijati, (ako se ne uzmete u pamet i ne saslušate ,bez predrasuda svoje kolege lekare neistomišljenike)sve ove mutirane epidemije nanovo.Skupo nas košta neznanje!!!Dok se vi gospodo osvestite,svako drugo dete će imati po neki problem ,nažalost. Deca su u pitanju!!! Srbijo, PROBUDI SE!!!
  • ticroo

    18.02.2018 15:59
    ŠtaNi
    Evo, Krle, da ti ja objasnim kako nevakcinisana deca ugrožavaju ostalu decu. I tebi i ostalim tupavim zagovornicima tzv. alternativne medicine i inih vradžbina: prvu vakcinu (protiv tuberkuloze) deca dobijaju već u porodilištu. Drugu, protiv hepatitisa B, primaju u tri doze - nultog dana, sa mesec dana i sa šest meseci. Sa dva meseca dete se vakciniše protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (tri doze u razmaku od šest nedelja). Sa godinu dana vakcinišu se protiv boginja, zaušaka i rubeola. Da ne dužim: DOK NE DOĐE DO VAKCINACIJE DETE JE PODLOŽNO NAVEDENIM BOLESTIMA. Eto, tako tvoje nevakcinisano dete ugražava moje, a ti, u svojoj gluposti, bivaš isti zlotvor kao i oni koji su ti usadili anti-vakserske ideje u glavu radi lične finansijske dobiti.
  • @Jednorog

    18.02.2018 15:03
    Ne lupetaj, vakcinisani ne dobijaju morbile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.