Sve je više ugovora o doživotnom izdržavanju

Oni koji se odluče na potpisivanje ugovora o doživotnom izdržavanju često veruju da time obezbeđuju sigurnu ekonomsku budućnost, ali često se to ne desi u praksi.
Sve je više ugovora o doživotnom izdržavanju
Foto: Pixabay
Jer, šta ako izdržavalac umre pre izdržavanog, ili izdržavani iz ko zna kog razloga odluči da raskine ugovor?
 
Advokat Đorđe Popović imao je mnogo zanimljivih slučajeva. On za Politiku potvrđuje da su ovo načini da se oba supružnika situiraju. Zna i da sve više ovakvih ugovora ide na overu. Mnogi jedino na ovaj način mogu da dođu do krova nad glavom, a nekome se ovaj posao osladi, pa tako postane vlasnik i po pet stanova.
 
"Davalac izdržavanja se obavezuje da će primaoca izdržavanja izdržavati do smrti, odnosno da će se brinuti o njemu do kraja njegovog života., te da će ga nakon smrti sahraniti, u skladu sa njegovim željama. U momentu potpisivanja ugovora najvažnije je kolika je neizvesnost. To je uslov da ugovor važi. Jer, ako neko ko je odlučio da izdržava drugu osobu ugovor potpisuje u trenutku kada zna da je osoba na izdisaju, takav ugovor je ništavan", kaže Popović.
 
Može i da se dogodi iznenadna smrt, da neko danas zaključi ugovor, a da sutra premine. U takvim okolnostima ugovor važi, jer niko nije mogao da pretpostavi da će ovaj drugi iznenada umreti, kaže on.
 
Još i danas se prepričava slučaj iz Francuske, gde je izdržavani doživeo čak 120 godina, a ugovor o izdržaanju je potpisao sa 60 godina. Ima slučajeva i kada onaj ko je zaključio ugovor premine pre izdržavanog. U tom slučaju naslednici davaoca pomoći odlučuju da li će nastaviti dalje izdržavanje ili ne.
 
"Ukoliko nemaju para da nastave izdržavanje i dođe do raskida ugovora, oni imaju pravo da potražuju sve što je do tada uloženo u izdržavanog", priča advokat. Na pitanje - kada ovi ugovori padaju, Popović objašnjava da se to najčešće dešava kada je izdržavani ugovor potpisao, a da nije bio mentalno ili psihički sposoban. Ili, ako onaj ko se obavezao da brine o njemu ne plaća i ni na koji drugi način ne brine o toj osobi.
 
"Pogrešno je misliti da ovaj ugovor isključivo podrazumeva davanje novca. Uopšte ne mora da bude tako. Izdržavanom se može pomagati i tako što će se s tom osobom provoditi vreme, ići u nabavku, negovati je, živeti s njom. Dakle, imovno stanje davaoca i primaoca nije od presudnog značaja za zaključivanje ovog ugovora", navodi Popović.
 
Važno je, objašnjava, da onaj ko potpisuje ugovor obavezno navede šta ostavlja onom ko će ga gledati do kraja života.
 
Ovim ugovorom se izuzima pravo nasleđivanja, koje bi po zakonu imali bliski srodnici, supružnici i stali, zbog čega se u domaćem pravosuđu beleži veliki broj sporova.
  • Laki

    18.02.2018 17:42
    za @Milana
    Ako sam dobro razumeo vase pitanje po mom saznanju jedna od zaposlenih je dosla do 7 stanova.
  • Iskusniji

    18.02.2018 16:37
    Ne bas...
    @ Jovana

    Nije tako ustvari, notar ti ne garantuje nista sto i sud ranije nije garantovao. Odnosno garantuje da je nekretnina na vlasnikovom imenu i da je nije prodao drugom i to je sve i tacka. Dakle malo toga garantuje, a sto sve inace mozes i sam saznati. Prevare su moguce kao i ranije i imao ih. S druge strane notari veoma komplikuju zakljucivanje ugvora i drakonski naplacuju usluge. To je jedan od najlosije smisljenih javnih sluzbi
  • Milana

    18.02.2018 16:05
    pitam se...
    Koliko li su nekretnina na ovaj način stekli zaposleni centrima za socijalni rad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.