Na uvoz ranog povrća svake godine ode najmanje 100 miliona evra

Iz Srbije se svakog ranog proleća, za kupovinu prvog paradajza, paprika, ili krastavaca, "odlije" oko 100 miliona evra.
Na uvoz ranog povrća svake godine ode najmanje 100 miliona evra
Foto: Pixabay
Ovaj novac, kako kažu stručnjaci, vrlo lako, uz ne tako velika ulaganja, mogao bi da završi u džepovima - domaćih proizvođača.
 
Kako pišu "Novosti", povrtari, pre svega oni koji imaju manje posede, trebalo bi adekvatno da iskoriste mogućnosti koje pruža gajenje povrća u kontrolisanim uslovima - u staklenicima i plastenicima. Kada se uzme u obzir koliko se povrća uvozi, navodi prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prostora na tržištu ima dovoljno.
 
"Proizvodnja koju imamo ne može da podmiri potrebe Srbije, pre svega količinski, ali ni u kontinuitetu. Najviše povrća uvozi se u hladnijem delu godine, jer nam nedostaju plastenici ili staklenici, u kojima bi se i preko zime gajilo povrće za domaće potrebe", kaže Ilin za beogradski list.
 
U plastenicima se, objašnjava Ilin, gaji gotovo sve povrće. Najčešće su to salata, paprike, paradajz, krastavci, pa i dinje i keleraba.
 
"Gotovo sve povrće završava na zelenim i kvantaškim pijacama. Manji deo plasira se u velike trgovačke lance, a nekog organizovanog otkupa nema", navodi Ilin. 
 
Staklenici i plastenici, jasan je Ilin, daju malim proizvođačima priliku za poboljšanje egzistencije i za znatno veću zaradu od one koju donosi klasično povrtarstvo. Ni cena izgradnje plastenika, smatra Ilin, nije suviše visoka. U zavisnosti od opreme, za dizanje plastenika izdvaja se od 12 do 15 evra po kvadratnom metru. Ova, naoko velika investicija, isplati se već za godinu dana.
 
"Kada se ulaže u ozbiljniji plastenik, sa dva sloja plastike, ili staklenik u kom se primenjuju najnovije tehnologije kao što je hidroponika, ulaganje iznosi i više od 100 evra po kvadratnom metru. Ali i to ulaganje, pošto se povrće i voće dobija van sezone, isplaćuje se za najviše tri godine. Računica, takođe, pokazuje da od prihoda od 2.500 kvadratnih metara pod plastenikom može da se izdržava četvoročlana porodica. I pored ovako povoljnih pokazatelja, u odnosu na zemlje sa razvijenom poljoprivredom, u Srbiji ima premalo plastenika i staklenika", kaže Ilin. 
 
Procenjuje se, kako kaže Ilin, da na celoj teritoriji naše zemlje nema više od šest hiljada hektara pod plastenicima ili staklenicima, a to je, kada se imaju u vidu uslovi koje imamo, izuzetno malo.
 
"Poljoprivrednik, da bi živeo od ratarstva, treba da ima najmanje 300 hektara zemlje, a prosečan posed kod nas iznosi oko pet hektara", ukazuje Ilin. "Kada se ovo uzme u obzir, vidi se da mnogi poljoprivrednici mogu da reše egzistenciju upravo kroz plasteničku proizvodnju. U Srbiji se, međutim, još uvek mnogo “svaštari”, odnosno poljoprivrednici se bave istovremeno ratarstvom, povrtarstvom, stočarstvom, pa i voćarstvom. Na taj način, samo rasipaju energiju, a ni u jednom poslu ne postižu dobre rezultate."
 
Poljoprivrednicima, dodaje Ilin, znanje ne predstavlja problem, ali nedostaje im novac, odnosno hrabrost da ulažu. Samim tim, mi u Srbiji imamo samo četrdesetak hektara pod staklenicima i visokim plastenicima, koji se greju.
  • ??

    19.02.2018 09:34
    "Poljoprivrednik, da bi živeo od ratarstva, treba da ima najmanje 300 hektara zemlje - da nije tu greška, možda 30 hektara? 300 hektara retko ko ima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija