Šabić: Vlast ne poštuje zakon, državu koriste u stranačke svrhe

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je večeras da vlast u Srbiji ne poštuje zakone.
Šabić: Vlast ne poštuje zakon, državu koriste u stranačke svrhe
Foto: Medija centar Beograd
"Vlast vrši onaj ko je pobedio na izborima to je potpuno legitimno, ali ga pobeda na izborima nije legitimizovala da ne poštuje zakone. Politička volja je relevantna samo u sferi donošenja zakona. Besmisleno je kada se kaže da nema političke volje da se zakon sprovodi, jer to samo znači da postoji politička volja da se zakon krši", rekao je Šabić na tribini "Pravo javnosti da ućuti" u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.
 
Po njegovim rečima, mnoge stvari koje bi moralo da se koriste u interesu gradjana i države, koriste se u stranačke svrhe.
 
"Ako se razne baze podataka pojavljuju u predizbornim kampanjama, onda je potpuno logično za pretpostaviti da se koriste i u mnoge druge razne svrhe, koje su sve redom zloupotreba", kazao je Šabić. 
 
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović je rekao da je "poprilično siguran" da će odlaskom Šabića institucija Poverenika biti urušena slično kako je urušena institucija Zaštitnika gradjana.
 
"Istraživačko novinarstvo će doći u težu situaciju, ali istraživačko novinarstvo je postojalo i pre Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pa će postojati i dalje", kazao je Sejdinović. On je dodao da su mnogi, medju koijima i novinari, proglašeni "neprijateljima društva" i ocenio da "kao da se samo čeka signal da se krene u obračun s njima".
 
Sejdinović je podsetio da je pomoćnik ministarke pravde, Čedomir Backović glavni pregovarač sa EU o Poglavlju 23 Pravosuđe i osnovna prava, iako ga je svojevremeno Advokatska komora Vojvodine proglasila nedostojnim za obavljanje advokature, jer je učestvovao u kafanskoj tuči.
 
"To je neverovatna simbolika da je takav čovek glavni pregovarač za najvažnije pregovaračko poglavlje. Takva poruka ne vodi ničemu dobrom", rekao je Sejdinović.
  • MIRKO

    20.02.2018 08:31
    Daj vec jednom gospodine Sabic dajte koncentriste se na vas posao. Nemojte da se mesate u sve i svasta, da se iza zavese bavite politikom jer to vam ocigledne ne ide. Jedan pre vas je takodje pokusao, i dobio je sta je trazio politicar u pokusaju.
  • Vojvodina Republika

    20.02.2018 07:58
    Krivi smo mi
    Sve je to tako, ali problem je sto je svest ogromne vecine ljudi u Srbiji na plemenskom nivou. Glavna ideja u medjuljudskim odnosima je: da komsiji crkne krava, pa su im sve te pojave prihvatljive.
    Njima nije problem sto neko krsi zakon, problem je sto oni od toga nemaju koristi. Oni drzavu vide ako neko nad-bice, ne kao skup svih nas.
    Smatram da u Srbiji treba odmah ukinuti izbore, dok stanovnistvo ne nauci cemu sluze partije, sta je demokratija, a sta participacija gradjana u javnom zivotu. Vojvodinu treba sto pre osamostaliti.
  • Nena

    20.02.2018 06:02
    Poštovanje
    Nek navede Šapić šta oni poštuju i koga poštuju.Svaki dan izmišljaju laži.I ko ih plaća da pričaju te laži.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.