Ministarstvo: Udruženja planirala da napuste skup; Boljević: Možda ćemo i trajno izaći iz rasprave

Ministarstvo pravde Srbije ocenilo je da je potrebno da se čuju svi stavovi, mišljenja i kritike na tekst izmena Ustava, bez obzira da li se nekome dopadaju i izrazilo sumnju da su predstavnici strukovnih udruženja i nevladinog sektora "unapred planirali da napuste javnu raspravu u Novom Sadu".
Ministarstvo: Udruženja planirala da napuste skup; Boljević: Možda ćemo i trajno izaći iz rasprave
Foto: 021.rs
"Ukаzujemo dа je jаvnа rаsprаvа mesto gde svаko trebа i imа prаvo dа kаže svoje mišljenje, bez obzirа koliko se ono rаzlikovаlo od stаvа ili mišljenjа drugih. Uprаvo zаto nаpuštаnje okruglog stolа u ponedeljak u Novom Sаdu od strаne predstаvnikа odredjenih strukovnih udruženjа i civilnog sektorа otvаrа sumnju dа su se oni unаpred pripremаli dа nаpuste jаvnu rаsprаvu o Rаdnom tekstu izmenа Ustаvа Srbije u oblаsti prаvosudjа", navelo je Ministarstvo pravde.
 
Javnu raspravu u Novom Sadu napustili su članovi Konventa, predstavnici Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine zbog uvreda koje je uputio pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović. Iz Ministarstva pravde nisu odgovorili na pitanje da li smatraju da je ponašanje pomoćnika ministra bilo primereno, ali su naveli da je okrugli sto nаstаvljen uz prisustvo predstаvnikа drugih udruženjа, sudijа i tužilаcа.
 
Oni su pozivаli predstаvnike strukovnih udruženjа i civilnog sektorа dа nаstаve učešće u jаvnoj rаsprаvi, а prilikа zа to je novi okrugli sto koji će biti održаn u ponedeljаk, 26. februаrа, u Nišu. Podsetili su da će jаvnа rаsprаvа trаjаti do 8. mаrtа, kаo i dа zаinteresovаni, pored učešćа u preostаlа dvа okruglа stolа, mogu Ministаrstvu prаvde dа dostаve i svoje pisane komentаre, sugestije i predloge.
 
Partije bi trebalo da drže ruke dalje od sudija
 
Profesor ustavnog prava i jedan od pisaca Ustava SRJ Ratko Marković izjavio je da radni tekst Ministarstva pravda Srbije o amandmanima na Ustav pokazuje koliko se političke stranke grčevito bore protiv sužavanja svojih moći i da nastoje da uruše nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca.
 
"Političke stranke bi trebalo da drže ruke dalje od sudija i tužilaca, a oni bi najradije da državni organi biraju sve sudije i tužioce, da im ograniče mandat kako bi formirali poslušnički duh", rekao je Marković u Beogradu na javnom slušanju profesora o radnoj verziji amandmana na Ustav.
 
Marković, koji je od 1994. do 2000. bio potpredsednik Vlade Srbije, a učestvovao je u pisanju Ustava Srbije od 1990, Ustava SRJ od 1992. i Ustava Crne Gore od 1992, kazao je da je Ministarstvo pravde predložilo 24 amandmana, a da su Sjedinjene Američke Države za 230 godina usvojile 26 amandmana na Ustav.
 
Marković je kazao da sudije i tužioci moraju da budu nezavisni i samostalni u radu, da bi zbog toga trebalo sami sebe da biraju, odnosno da ih predlažu strukovna udruženja i ugledne institucije, a ne parlament i vlada. Prema predlogu Ministarstva pravde, pet od deset članova Visokog saveta sudstva bira Skupština na osnovu javnog konkursa, na šta je Marković ukazao da to vodi ka tome da se "umesto istaknutog, izabere prosečan, stranački pravnik".
 
On se ne slaže ni sa predlogom da prvi put na sudijsku ili tužilačku funkciju mogu da budu izabrani smo oni koji su završili Pravosudnu akademiju, jer bi tada, kako prediviđa, ta institucija postala "plen stranaka", a takva odredba Ustava "trojanski konj".
 
"Trojanski konj za maskiranu prvu stranačku selekciju pravničkog kadra podobnog za rad u javnom tužilaštvu", rekao je Marković u govoru koji je završio rečima da se nada da u srcu sudija u Srbiji još ima slobode da sude nezavisno i po zakonu.
 
Boljević: Možda ćemo i trajno izaći iz rasprave
 
Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je da je ovaj skup u Beogradu organizovan zato što se stekao utisak da se "struka malo pita, a još manje sluša", ali i zbog činjenice da se u javnoj debati Ministarstva pravde nastavio odnos nipodaštavanja struke i da je "već prešao u formu pretnji".
 
"Zbog toga smo morali da reagujemo i sudije i tužioci i strukovna udruženja koja se godinama bave vladavinom prava su sa tog skupa izašli. O tome da li ćemo i trajno izaći iz ove rasprave odlučiće upravni odbori naših udruženja", rekla je Boljević.
  • Ne brini

    20.02.2018 23:44
    @Srdjan
    Bore se oni za sebe, svoje pozicije i svoje budžetske plate, ne za struku.
  • Svašta

    20.02.2018 23:37
    @student prava
    Kako to studenti mogu da štrajkuju? Molim te objasni, ne razumem.Tako što ne izlaze na ispite i ne idu na predavanja?
    Slobodno štrajkuj. Studenata prava koliko hoćeš .Privatni fakulteti samo štancuju. Niko ni primetiti neće da tebe nema.
  • 0344

    20.02.2018 22:26
    Uveliko je u toku proces preuzimanja drzave od strane SNS, i to vam je to, vrlo jednostavno i ocigledno. Srbiji bi vec sada bilo prikladnije ime SNS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija