U Srbiji raste siromaštvo, stanje se zvanično ulepšava uz "igru brojkama"

U Srbiji raste siromaštvo, a i pored 120 strategija socijalne pravde, u riziku od siromaštva živi 25,5 odsto stanovništva, upozorili su učesnici skupa "Ako nema pravde nema ni mira".
U Srbiji raste siromaštvo, stanje se zvanično ulepšava uz "igru brojkama"
Foto: 021.rs
Predstavnica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš pozvala je sindikate da kažu šta mogu da učine da pokažu kakva je zaista situacija u društvu koja se zvanično prikazuje kao dobra, uz "igranje brojkama". Tako ispada da tročlana porodica čija su primanja 27.748 dinara mesečno "nije nužno siromašna", iako je minimalna potrošačka korpa 2016. godine koštala 36.000 dinara.
 
Predstavnik Instituta ekonomskih nauka Božo Drašković je ocenio da priča o cilju od 500 evra prosečne plate u Srbiji predstavlja zamagljivanje suštine problema, jer se to statistički dobija tako što se napravi prosek 10 ljudi koji zaradjuju 200 evra i jednog čija su primanja 3.500 evra.
 
Po njegovim rečima, porodica s primanjima od 200 evra mesečno je na nivou ekonomske bede, bez mogućnosti plaćanja kulture, lečenja, obrazovanja, oblačenja, stanovanja, a za državu je to loš razvojni model. Naveo je da su prazne priče o tome da će tržište rešiti probleme i upozorio na niz problema zbog toga, kao i na opadanje broja stanovnika, te i radne snage, zbog čega takodje plate statistički izgledaju relativno veće.
 
Sloga: Vladina kampanja je farsa
 
Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su da je kampanja "Reci ne radu na crno" koju je pokrenula Vlada Srbije "farsa osuđena na neuspeh". Kako su naveli, ta kampanja predstavlja "jedan od spinova vlasti" da se javnosti i svetu predstavi da se u Srbiji bore protiv sive ekonomije i brine o radničkim pravima.
 
"Ističemo da građani Srbije nisu glupi da ne znaju šta je siva ekonomija i rad na crno. Jedno je edukovati građane o šteti koju nanosi siva ekonomija, a drugo je institucionalno ih štititi od bahatih i pohlepnih poslodavaca koji im uskraćuju prava po osnovu njihovog rada", navodi se u saopštenju.
 
Sloga je navela da trećina radnika u Srbiji radi na crno i da celu državu pokriva svega 260 inspektora rada te da je potrebno povećati broj inspektora i uvesti strože kazne prema onima koji upošljavaju radnike na crno i koji zabranjuju sindikalno udruživanje zaposlenih.
 
"Vlast se do sada ponašala krajnje neodgovorno po pitanju rada na crno, koketirala sa mnogim poslodavcima na štetu svojih građana, posebno stranim i više puta do sada pokazala da nije sposobna da štiti radnika ni za osnovna prava iz Zakona o radu", navodi se u saopštenju.
  • Sremac

    21.02.2018 13:32
    Ovo sto je trenutno u Srbiji se ne moze ulepsati brojkama i lazima SNS-a.

    Nismo bas toliki imbecili valjda, zar nema svako od nas novcanik majku mu!?
  • Meda

    21.02.2018 12:53
    Rusija ili EU?
    Neka mi neko objasni zašto se narod koji toliko voli Rusiju, masovno iseljava na "zapad" u potrazi za boljim životom, a ne u Rusiju? EU i USA su takođe preplavljeni rusima, mada im tako dobro ide kod kuće.
  • Joca

    21.02.2018 12:23
    Zauzdavanje
    Povecanje budzetskog nameta, govori da se naoruzavamo.Sada je pitanje za koga, za sebe ili za Dodika posto je on provaljen. Izgleda cemo opet biti kobojagi posmatraci sa strane. Svi tu oko nas igraju na coce,jedni nas kao spijuniraju provociraju sukobe a ovi drugi se odmah nadju pri ruci da nam nesto prodaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.