Zastarele optužbe za 30 nikada isporučenih sanitetskih vozila

Proces u slučaju javne nabavke 30 sanitetskih vozila 2005. godine, plaćenih avansno 79,1 milion dinara iz državnog budžeta firmi "Jucit", koja je nekoliko meseci kasnije otišla u stečaj i vozila nisu isporučena, zastareo je s krivičnim delom nesavesnog rada u službi.
Zastarele optužbe za 30 nikada isporučenih sanitetskih vozila
Foto: 021.rs
Za ova dela su sumnjičeni članovi tadašnje tenderske komisije, četvoro svojevremeno visokorangiranih službenika u Ministarstvu zdravlja, pa je pravosnažno obustavljen, saznaje Dnevnik.
 
"Prvi osnovni sud u Beogradu, pred kojim je vođen taj postupak po optužnom aktu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, doneo je odbijajuću presudu usled apsolutne zastarelosti krivičnog dela 27. oktobra 2016. godine, a presuda je postala pravosnažna 2. decembra iste godine", kaže portparolka tužilaštva Aleksandra Đenadić, zamenica prvog osnovnog javnog tužioca u Beogradu.
 
Po zakonu, apsolutna zastarelost za krivično delo nesavesnog rada u službi, iz stava 1, nastupa protekom šest meseci, a za isto delo iz stava 2, posle 10 godina od krivičnopravnog događaja u vezi sa kojim se tereti okrivljeni, a po sili zakona, kako napominje zamenica tužioca, nastupanjem apsolutne zastarelosti, postupak više ne može da se vodi.
 
Nakon pravosnažnosti odbijajuće presude, odnosno rešenja o obustavljanju postupka, predmeti se, shodno zakonu, arhiviraju.
 
Po javno dostupnim informacijama, taj predmet je u Prvo osnovno tužilaštvo stigao 2008. godine. Nakon sprovedene istrage, podnet je, u decembru 2012. godine, optužni predlog protiv četiri osobe koje su 2005. godine bile u komisiji za sprovođenje postupka javne nabavke 30 sanitetskih vozila: tadašnjeg sekretara Ministarstva zdravlja Dragana Morače, službenika Ministarstva zaduženog za studijsko-analitičke poslove u Odseku za medicinsko snabdevanje Vladimira Mihajlovića, službenice zadužene za normativno-pravne poslove u Odeljenju za zdravstveno osiguranje Jovanke Pantelić i tadašnje državne sekretarke u Ministarstvu zdravlja Nevene Karanović, koja je bila predsednica tenderske komisije. 
 
Optužnim aktom, četvoro bivših službenika Ministarstva zdravlja sumnjiče se da su od juna 2005. godine do oktobra 2006. godine, kršenjem zakona, drugih propisa i opštih akata i propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, te da je usled toga Ministarstvu zdravlja pričinjena šteta u iznosu avansne uplate na ime zaključenog kupoprodajnog ugovora za isporuku predmetnih sanitetskih vozila s prodavcem a.d. "Jucit" od 79,1 milion dinara.
 
U optužnom aktu su iznete sumnje da komisija, prilikom dabira najpovoljnijeg ponuđača, "nije postupila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i uslovima predviđenim u javno oglašenom tenderu". Osumnjičeni su, kako se navodi u optužnom predlogu, ponuđača "Jucit" predložili Ministarstvu zdravlja "kao najpovoljnijeg ponuđača koji ispunjava predviđene uslove, iako je isti, od te komisije, još u ranoj fazi postupka trebalo da bude iz njega eliminisan jer nije ispunjavao uslove iz oglasa i to da priloži bilans stanja za poslednje tri godine potvrđen od ovlašćenog revizora, nije posedovao traženu finansijsku sposobnost jer je prethodno bio u stanju nelikvidnosti i nije priložio originalni izvod iz APR-a ili kopiju da je verna originalu".
 
Da je, kako se navodi u optužnom aktu, postupak provere ispunjenosti uslova iz javnog oglasa bio dosledno sproveden, do zaključenja ugovora sa "Jucitom" ne bi ni došlo. Bivšim osumnjičenima optužba je pripisivala i da su, nakon što je ugovor zaključen i protekao njime predviđen rok od 12 nedelja za izvršenje obaveze "Jucita", u decembru 2005. godine, propustili da prate sve mere u cilju zaštite interesa Ministarstva zdravlja, a što je pre svega značilo blagovremeno aktiviranje predatih menica "Jucita" kod poslovnih banaka i pokušaja povraćaja avansne uplate.
  • Vojislav

    21.02.2018 16:40
    U ovoj "drzavi" neko moze da mazne milion evra i da se izvuce...Uzas.
  • Ako ne mozes da ih

    21.02.2018 13:12
    pobedis, ti im se pridruzi
    Ajmo svi da krademo, izgleda jedino se za to ne odgovara u ovoj zemlji.
  • Veronika

    21.02.2018 12:33
    još jedna pljačka
    Verujem da je izborom nelikvidne firme koja uz to nije dostavila bankarsku garanciju, koja je bila uslov tendera, svima jasno da je ministarstvo tražilo načina da se “legalnim” putem dočepa million evra. Organizacija “Doktori protiv korupcije” je uporno ukazivala da je ova afera tokom šest godina tapkala u mestu kako bi se zaštitio Tomica Milosavljevič, tadašnji minister zdravlja, a da ništa nije učinjeno da se spreči zastarevanje tužbe. Da li je uobičajeno da je tužba protiv “Jucita” podneta tek 2008? Kakva je to istraga vođena tokom četiri godine i šta je otkriveno ? Ko je vodio tu istragu i gde se mogu naći detalji koji bi obrazložili toliko gubljenje vremena ? MUP je papire o nabavci dostavio javnom tužiocu 2007, a tužilac je inicirao istragu tek krajem 2008 godine? Neko iz pravosuđa za to mora biti odgovoran. Ovakvi se propusti i zastarevanja ne nalaze u predmetima male vrednosti koji se vode protiv građana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.