Komesar Saveta Evrope: Ozbiljno pogoršanje stanja u medijima, Vlada ne sprovodi preporuke

Atmosfera u kojoj novinari rade mnogo je lošija nego 2015. godine, poručio je Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks, poslednjeg dana posete Srbiji.
"Došlo je do ozbiljnog pogoršanja i novinari se sve češće suočavaju sa napadima i pretnjama, blaćenjem, nazivaju ih izdajnicima i stranim plaćenicima", rekao je Muižnieks.
 
Muižnieks je poručio da su u Srbiji, između predstavnika vlasti s jedne strane i novinara i medija sa druge, veoma polarizovani stavovi kada je reč o pogledu na medijsku situaciju. On je istakao da je Savet Evrope na platformi za prijavu napada na novinare do sada primio već 12 prijava iz Srbije, a da su predstavnici vlasti reagovali samo na četiri.
 
"Istakao sam u razgovoru sa predstavnicima vlasti da je problem što Vlada Srbije ne sprovodi preporuke Saveta Evrope o slobodi medija, niti parlament o tome raspravlja. Rekao sam svim akterima, uključujući i predsednicu Vlade, da organi vlasti moraju da odgovaraju na sve prijavljene slučajeve napada na novinare. Reakcija i pružanje dodatnih informacija pomoglo bi da se prevaziđe jaz između vlasti i medija", rekao je Muižnieks, prenosi UNS.
 
"Dao sam preporuku i policiji da njen rad mora da bude transparentan i da treba da javnosti uvek da informacije o tome dokle se stiglo sa istragom napada ili pretnji i da li su odgovorni kažnjeni", naveo je Muižnieks.
 
Kako je dodao, smatra da su novinari u Srbiji isfrustrirani jer i kad odluče da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima vlasti, ne dobiju konkretan rezultat.
 
"Oni žele da se ono što predlažu u tom dijalogu posle nađe i u dokumentima, stavovima i postupcima predstavnika vlasti", rekao je Muižnieks.
 
On je dodao i da je obavešten o radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i kako kaže, preneo je predstavnicima vlasti da je najvažnije da se sazna ko preti i ko su počinioci napada.
 
Muižnieks je istakao i da je impresioniran radom Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića koji dobro obavlja svoj posao pomažući time u radu istraživačkim novinarima.
 
Kako je naveo, 2015. godine najviše žalbi dobijao je za obaranje sajtova i blokiranje sadržaja na sajtovima, a ovoga puta nema tih problema. Novinari i udruženja novinara nisu se, za razliku od njihovih kolega u većini država članica Saveta Evrope, požalili ni na zakonodavni okvir.
 
Muižnieks je rekao i da je 2015. godine bio oduševljen što je uvedeno projektno sufinansiranje medija, ali da je tokom sadašnje posete čuo mnogo kritika koje se, pre svega, odnose na transparentnost raspodele sredstava medijima i na to da veoma često novac na konkursima dobijaju mediji koji krše Kodeks novinara.
 
Kako je dodao, upoznat je sa tim da je privatizacija medija nepotpun i problematičan proces i da je novinarima doneo određeni stepen nesigurnosti.
 
"Srpski mediji su, osim loše ekonomske situacije zbog sve manje oglašivača, u posebno teškom položaju zbog mera štednje i privatizacije medija", rekao je Muižnieks.
  • Redovni

    23.02.2018 11:41
    Znamo
    Dok ne prođu beogradski izbori, suspendovani su svi nepoželjni komentari.
  • Kim Dzong

    22.02.2018 14:29
    Sve je to normalno za drzavu Parova.
  • VladaN

    22.02.2018 13:51
    Preporuke?
    Srbijanska vlast funkcioniše samo pod prisilom. Sadašnja bahata Vuciceva moze da radi sta hoce samo zbog toga što bespogovorno Vucic izvršava sve naloge. Zato je i tako prost,primitivan i nevaspitan u odnosu na novinare. Kada budemo uradjeno društvo neće biti ni unisljenih budala ala on ili oni ni tzv. političara sa ulice ala Palma biti onih koji su poodavno trebali da budu lustrirani a ne ka npr. Dačić da izigravaju budale o našem trosku koji je sakupljen u ko zna koliko koferxica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija