Vojni sindikat: Premijerka da preispita Vulinovu odgovornost

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić optužio je ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubišu Dikovića da zloupotrebljavaju vojsku u političke svrhe i najavio da će taj sindikat tražiti od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da preispita Vulinovu odgovornost.
Navodeći da ministarstva iz sistema bezbednosti "učestalo krše Ustav i zakone", Antić je kazao da pripadnici VS "masovno" napuštaju službu, da su jedinice nedovoljno popunjene kao i da postoji "konstantan mobing nad celokupnim sastavom Vojske Srbije koji počinje od Dikovića pa ide na dole".
 
"Nadležni ministri i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ignorisali su naše pozive za razgovore, zato će Vojni sindikat Srbije podnositi krivične prijave za sve zloupotrebe za koje budemo saznali", kazao je Antić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Policijskog sindikata Srbije Veljkom Mijailovićem.
 
Komentarišući slučaj kapetana VS koji je priveden zbog navodnog fizičkog napada na aktiviste Srpske napredne stranke, Antić je ocenio da je u pitanju "poruka svima u sistemu bezbednosti i vid zastrašivanja svih građana".
 
"Nezamislivo je da čovek koji se predstavlja kao vrhovni komandant daje sebi za pravo da kapetana VS naziva barabom, iako zna da se ceo slučaj nije odigrao onako kako su to preneli mediji bliski vlastima jer je dobio izveštaj nadležnih službi o incidentu. Zabrinjava i to što niko iz sistema, počev od Dikovića, nije stao u zaštitu kapetana VS", ocenio je Antić.
 
On je optužio ljude iz "vrha vlasti" da "otvoreno štite kriminalce".
 
"Na Pančićevom vrhu, u blizini vojnog objekta koji je veoma značajan za bezbednost zemlje grade se hoteli bez saglasnosti Ministarstva odbrane, a imamo i informaciju da će više od 65 miliona evra biti isplaćeno iz budžeta ministarstva advokatskim kancelarijama koje zastupaju diskriminisane veterane iz prethodnog perioda", naveo je Antić.
 
Predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS) Veljko Mijailović ocenio je da u zemlji postoji "politička policija" a da međuljudski odnosi u Ministarstvu unutrašnjih poslova "nikad nisu bili gori".
 
"U policiji imate isključivo sprovođenje naloga od vrha na dole. Zakoni se selektivno primenjuju, odnosno samo na građane, dok su policajcima često vezane ruke kada je reč o kriminalcima. To će imati negativan efekat na bezbednost države i građana", kazao je Mijailović.
 
Navodeći da PSS godišnje dobije između 1.500 i 1.600 predstavki radnika MUP-a u kojima se ukazuje na zloupotrebe u tom resoru, on je ocenio i da je izdavanje lične karte na ime Ljubiša Preletačević Beli očigledan primer zloupotrebe u radu MUP-a
 
"Radi se da se lična karta izdaje u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva. Ukoliko je tačna informacija iz medija da je čovek koji se sad zove Ljubiša Preletačević Beli podneo zahtev 6, petnaest dana je 21. Kakva onda urgencija? I datum izdavanja lične karte nikad, hajde gotovo nikad, nije različit od dana kada je podnet zahtev. Znači, kada čovek podnese zahtev taj dan se uzima kao datum izrade i donošenja lične karte", objašnjava Vladimir Pavićević iz PSS.
  • Anonimni

    08.03.2018 23:22
    Mobing
    Kad ce vojni sindikat da se bavi jednim od pomocnika ministra koji vrsi najveci mobing nad svojim potcinjenim...to svi znaju a okrecu glavu..omalovazava, vice, drzi sastanke u vanradno vreme i vikendom vez ikakvog rezultata, nepodobne kaznjava i proganja, sukobi se sa casnim oficirima...nikad gore stanje nije bilo
  • Sever Srbije

    24.02.2018 14:57
    Ucutali se protivnici drzave i nase vojske njima nije u interesu jaka vojska,a ove politicke stavove sindikata niko ni ne uzima ozbiljno oni su u kampanji.A ko kod je nasilnik robija!
  • Ljiljana

    24.02.2018 12:50
    gde ste
    Ovu vest su izgleda procitali samo SNS botovi. Svi ostali su je slucajno preskocili. Sram nas sve bilo, nema nam spasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.