Transparentnost Srbija: Moguće zloupotrebe javnih resursa, političke promocije i u školi

Transparentnost Srbija zatražila je od Agencije za borbu protiv korupcije podatke o postupanju u nekoliko slučajeva kršenja zakona tokom izborne kampanje u Beogradu.
Reč je o prekršajima koje je uočila ova organizacija tokom praćenja kampanje ili na koje su ukazali građani Antikorupcijskom savetovalištu organizacije. 
 
Od Agencije su zatražene informacije da li je u tim slučajevima pokrenula postupke, započela prikupljanje podataka ili preduzela neka druge mere.
 
"Jedan od slučajeva je sumnja da su Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture i ministarka Zorana Mihajlović prekršili pravila o zabrani korišćenja javnih resursa za političku promociju iz Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Reč je o poseti Obrenovcu, tokom koje je ministarka na skupu govorila da građani 'lažna obećanja ne mogu čuti od Srpske napredne stranke'. Na taj način je tokom nastupa javnog funkcionera promovisana u pozitivnom svetlu ta politička stranka. Pored toga, prema objavi sa sajta Ministarstva, ministarka je u negativnom kontekstu pominjala druge kandidate na izborima za odbornike u skupštini Grada Beograda, predstavnike političkih subjekata koji su suparnici stranke čiji je ona funkcioner. Informacije o ovim aktivnostima, uključujući pohvale na račun SNS i kritike drugih kandidat a na izborima, objavljene su na sajtu Ministarstva", poručuju u organizaciji Transparentnost Srbija.
 
Transparentnost je, takođe, ukazala na slučaj gostovanja gradskog menadžera Beograda Gorana Vesića, kandidata za odbornika u skupštini Grada Beograda na listi "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd" u zabavnoj emisiji "Žikina šarenica" 27. januara.  
 
"Pregledom emisije smo stekli uverenje da postoji kršenje Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje koji zabranjuje da se tokom predizborne kampanje emituju igrani, dokumentarni, zabavni ili drugi slični programski sadržaji u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat. U vezi sa tim, verovatno je da postoji i kršenje Zakona o izboru narodnih poslanika. Naime, u članu 49. propisuje se da organizacijama koje emituju radio i televizijski program, čiji je osnivač Srbija, nije dozvoljeno pod bilo kojim uslovima, predstavljanje kandidata i iznošenje i obrazlaganje programa podnosilaca izbornih lista u komercijalnom, zabavnom ili drugom programu. Iako je ovo pitanje prvenstveno u nadležnosti Regulatornog tela za elektronske medije, nadležnost Agencije bi mogla postojati u vezi sa eventualnim omogućavanjem korišćenja javnih resursa za promociju političkih subjekata", dodaju u organizaciji.
 
Treći slučaj koji uključuje moguće kršenje više propisa je promocija kandidata sa liste "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd" u Zemunskoj gimnaziji. Naime, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjuje sprovođenje političke aktivnosti u školama. 
 
"Omogućavanje političke promocije u školskom objektu bi moglo da predstavlja i povredu načela i pravila o vršenju javne funkcije, kada je reč o odgovornim licima u Zemunskoj gimnaziji. Ukoliko je Gimnazija omogućila političku promociju (to jest, ako su njeni predstavnici bili upoznati sa prirodom ove posete), onda bi to moglo da predstavlja i povredu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, budući da je zabranjeno da se izborne aktivnosti finansiraju od strane javnih ustanova, što uključuje ne samo donacije, već i besplatne usluge, poput ustupanja prostorija", navode u TS i dodaju da su građani ukazali i na zloupotrebu resursa opštine Voždovac za promociju stranačkog skupa. 
 
Naime, na Fejsbuk stranici gradske opštine Voždovac 29. januara je objavljen poziv građanima na druženje sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandarom Vučićem, u USC Voždovac na Banjici, u subotu 3. februara, u 12. časova. Taj skup je, u stvari, bio predizborni skup SNS, odnosno liste "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd", što je SNS potom objavila na svom sajtu, tviter i FB nalogu.
 
Detaljno o ovom zahtevu Transparentnosti Srbija čitajte OVDE.
  • Gabrijel

    25.02.2018 14:06
    Za promocije
    I treba da budu promocije u školama.
    Neka im obećavaju.
    Neka rano deca uvide ko laže.
    Da znaju, dok steknu glasačko pravo.
    Samo promocija po sebi, ništa ne garantuje nikom,
    osim marketinškoj agenciji koja naplaćuje osmišljanje laži.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.