Inspekcija ga vratila na posao, sutradan ponovo otpušten

Odluka Ministarstva rada da Milenko Simić treba da bude vraćen na posao u Ravnaji stigla je u fabriku kamenih agregata i kreča u Malom Zvorniku 8. februara, a već narednog dana poslodavac ga je ponovo otpustio.
Rešenje inspekcije rada kojim se odlaže izvršenje rešenja o otkazu ugovora o radu do donošenja pravosnažne odluke suda Simiću je stiglo 8. februara, kada i njegovim poslodavcima u Ravnaji. Kako kaže za "Danas", on se konsultovao sa inspekcijom i na posao otišao 13. februara.
 
"Tamo me je već čekao otkaz, a datum na rešenju je bio 9. februar. To znači da su ga otkucali odmah kad su primili rešenje Ministarstva. Oglušili su se o odluku države, na koju nemaju pravo žalbe. Uzeo sam to rešenje i ponovo uložio žalbu", ističe Simić za beogradski list. 
 
Naime, Milenko Simić je još 19. septembra prošle godine otpušten "zbog povrede radne discipline", zbog čega je tužio direktora firme Aleksandra Savanovića. U trenutku kada je dobio otkaz, Simić je bio predsednik sindikata u fabrici i na tom mestu je i dalje, jer je prvo ročište u postupku koji se vodi pred sudom u Loznici zakazano za 1. mart. Prema zakonu, predsednik sindikata ne može da dobije otkaz zbog svojih aktivnosti, a Simić veruje da je upravo to bio razlog zbog kog je on prvobitno udaljen sa radnog mesta, a potom i otpušten.
 
"Dobio sam otkaz zato što sam hteo da zaštitim suprugu i ostale radnike, zato što sam se, otkad sam postavljen na mesto predsednika sindikata, borio za prava radnika i firmu, koja je u blokadi otkad je privatizovana", rekao je ranije Simić.
 
"Danas" je više puta pisao o lošem odnosu prema Simićevoj supruzi Danki, koja je posle 30 godina rada u fabrici koje je provela na mestu laboranta prebačena najpre na mesto čistačice, da bi potom u decembru završila u kamenolomu, prebacujući kamenje ručno, sa jednog mesta na drugo.
 
Direktor Ravnaje Aleksandar Savanović je u oktobru na pitanje lista "Danas" zbog čega je predsednik sindikata dobio otkaz rekao da "predsednik sindikata nije dobio otkaz", već "da je otkaz dobio zaposleni Milenko SImić zbog nepoštovanja radne discipline".
 
List nije uspeo da dobije odgovor zbog čega su se u Ravnaji oglušili o odluku inspekcije i Simiću ponovo dali otkaz.
  • dijasporac

    27.02.2018 18:33
    Jeste da u USA advokati isteruju tuzbe i lepo zaradjuju ali ono sto vi moji dragi zermljaci ne znate ili preskacete je da ovde u privatnim firmama nemate sindikat, da privatni poslodavac moze da te otpusti jer mu se tako htelo toga dana (ali sto vam 100% nece uraditi ako mu donosite profit). Srbija sem svih ostalih teskoca, korupcije, neefikasnog sistema, zaostale tehnologije, odliva obrazovanih i katasrofalne demografske situacije ima i veliki problem u nasledjenom samoupravnom ponasanju zaposlenih. Znate ono: "radio ne radio svira mi radio", "ne mogu toliko malo da me plate koliko malo mogu da radim"...
  • ninica

    27.02.2018 17:52
    @Oki
    Ovaj minus je mogao dati samo taj o kome se pise,ali to njega ne zanima.Docice na red i takvi a onda cemo poceti liciti na drzavu koja moze u EU.
  • dragan

    27.02.2018 17:25
    @JovaNS

    Daleko smo mi od americkog sudstva kao nebo od zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija