Bivša direktorka Fonda za zdravstvo tuži Srbiju zbog afere "vakcine"

Bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović podnela je tužbu protiv države Srbije zbog neosnovanog pritvaranja i vođenja postupka u kojem je bila optužena za zloupotrebu položaja prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, pišu "Večernje novosti".
Bivša direktorka Fonda za zdravstvo tuži Srbiju zbog afere "vakcine"
Foto: Pixabay
Kako se navodi u tekstu, tužba za naknadu materijalne i nematerijalne štete iznosi nešto više od 14 miliona dinara.
 
Pre podnošenja tužbe, Vukajlović je, nakon odustajanja tužilaštva od krivičnog gonjenja, Višem sudu podnela zahtev za naknadu troškova koje je imala za svoju odbranu, međutim, sud nije uvažio cifru koju je navela, već je odredio manju, zbog čega je, kako kaže za "Novosti", odlučila da podnese tužbu.
 
"Kad je postupak obustavljen, nisam ni razmišljala da tužim državu, jer nema tih para koje mi mogu nadoknaditi štetu, već sam tražila da mi se nadoknade troškovi odbrane koje sam imala i to ne svojom krivicom", navela je Vukajlović za "Novosti".
 
Više tužilaštvo u Beogradu je početkom decembra 2016. godine odustalo od krivičnog gonjenja Vukajlović i još tri osobe, nakon pet godina vođenja postupka. Tvrdili su da su oni u aferi "vakcine" iz 2009. godine, oštetili državni budžet za 1,25 miliona evra, ali za to nisu imali dokaze.
 
"Normalno je da tražim da mi se nadoknadi ono što sam plaćala advokatima. Sve radnje koje su preduzimane inicirane su od strane tužilaštva, a ne od mene. Međutim, sud je našao da polovina troškova koje sam imala nije bila nužna", rekla je Vukajlović. Kako kaže, prema mišljenju suda, bilo je dovoljno da ona svog advokata viđa jednom mesečno u pritvoru u kojem je provela više od osam meseci.
 
"Ceo predmet je imao 4.000 strana. Koliko je samo potrebno vremena da se to pročita? I posle neko kaže da je bilo dovoljno da jednom mesečno vidim advokata. To su nedopustive stvari", ocenila je Vukajlović.
  • Benjamin Ceiser

    08.11.2021 02:19
    afera svinjski grip
    Ova bi htela još i da joj mi platimo kriminal ? Trebalo je pored nje tada strpati u zatvor i Dr. Kona i Dr. Tiodorivića koje evo gledamo u repriznom izdanju vakcinaškog hoštapleraja samo zato što tada nisu osuđeni jer su njihove krivične prijave na volšeban način nestale sa stola tužilaštva !!
  • Ne pravi se blesav

    03.03.2018 21:11
    @ Vule
    Nije to 14 miliona advokatskog honorara, već sve ukupno.. Ova gospodja tuži za svu materijalnu i nematerijanui štetu što je pretrpela dok je sudjenje trajalo. To znači i njena izgubljena bruto zarada, strah, bol , naknada štete za sve što je preživela, bila u zatvoru, novine je javno blatile, nije radila, duševna bol. Kapiraš?
  • Milioni

    03.03.2018 21:06
    @ Vule
    Alo rodjače, ovo je sudjenje trajalo GOOOOODINAMAAAAA. Računaj BRUTO plate sudije, tužioca, stručnih saradnika, daktilografa i ostalih. STOTINE MILIONA. PLAĆENO SVE.
    I niko nije odgovoran....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.