Ministar Đorđević se izvinio zbog stihova "Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je bio domaćin nacionalne konferencije "Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije" sa koje je poručio da položaj žena u Srbiji treba da se poboljša, uz opasku da smo, kada je ova tema u pitanju, nekada "previše kritični".
"Ima mesta za napredak, ali činimo sve i možemo da kažemo da su žene u Srbiji cenjene, poštovane i naš odnos prema njima biće reper drugima kako i na koji način treba da se ophodi prema ženama", rekao je Đorđević.
 
Dodaje, da je jedan od načina za poboljšanje položaja žena donošenje novog Zakon o rodnoj ravnopravnosti "koji će se brzo naći u Skupštini" i biti najmoderniji zakon.
 
Ministar je nakon uvodnih reči rekao da će 8. mart iskoristiti kao priliku da pročita nekoliko citata Jovana Dučića i Ive Andrića koji su posvećeni ženama.
 
"Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše... Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje... Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem", naveo je između ostalog Đorđević.
 
Svoje izlaganje završio je citatom Ive Andrića da "žena stoji kao kapija na ulazi u i na izlazu ovog sveta".
 
Ministar se izvinio
 
Ministar je, nakon oštrih reakcija javnosti, uputio izvinjenje svim građankama Srbije.
 
"Ovim putem želim da se izvinim svim građankama Srbije koje sam danas nenamerno uvredio pročitavši pesmu Jovana Dučića. Neoprezno citirana pesma je uvredila žene, što nijednog trenutka nije bila moja namera. Želim da se izvinim svim ženama koje je moj gest povredio. To nisu ni moje, a ni vrednosti Vlade Srbije. Ostajem duboko posvećen svemu što Vlada Srbije i predsednica Vlade čine na emancipaciji žena, osnaživanju njihovog položaja u društvu i postizanju pune ravnopravnosti, što jeste jedna od osnovnih vrednosti našeg društva", napisao je Đorđević u saopštenju. 
 
Oštra reakcija Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost
 
Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koje vodi potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, smatra neprimerenim citat koji je ministar Đorđević "poklonio" ženama Srbije povodom 8. marta. Smatraju da citat vređa sve žene u Srbiji i nanosi štetu borbi za rodnu ravnopravnost.
 
"Bez namere da ocenjujemo umetničku vrednost dela Jovana Dučića, smatramo nedopustivim da bilo ko kaže da ženu ne treba da poštujete, da su žene sklone da se predaju i onima koji su im 'fizički nemili', da žene vole bogataše, jer su one sirote ili pak da se žene pametnih boje, a da podležu jačem umesto lepšem i umnijem", navode iz Koordinacionog tela.
 
Pozivaju sve građane, posebno one na mestima na kojima se donose odluke "o boljem životu", da se uzdrže od neprimerenih komentara i pokažu da se istinski zalažu za društvo u kojem će i žene i muškarci imati jednaka prava i mogućnosti.
 
"Samo na taj način možemo graditi društvo u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni i u porodici i na radnom mestu i u politici, jer je to preduslov demokratskog, ekonomski naprednog i tolerantnog društva", navodi se u saopštenju.
  • dddd

    12.03.2018 09:17
    k2 08.03.2018 • 22:26 ne razum
    Kako mozes I da razumes kad si i ti verovatno clan MENSE.
    Mozda postoji "mala" razlika izmedju UMETNIKA i politicara.
  • Cegevara

    10.03.2018 12:23
    Zaista sramno! Gašić je zbog, mnogo manje, šaljive uvrede ( i to jednoj zeni upućene)podneo ostavku na mesto direktora Bie... a ovaj je uvredio sve zene u državi. Sramota, jadno, prosto, nekulturno...OSTAVKA ODMAH !
  • jasno kao sunce

    09.03.2018 22:14
    nemam r
    Pa cekaj, sa kojim pravom nekom pada na pamet, da vredja, sa namerom ili ne, ceo zenski rod!U ovom slucaju, tako bi isto bilo i za druge, koji nisu po "ukusu", nekoga koji ima izlezavajuci polozaj, tu i tamo ," A onda,sledi, kao prekor,od nekoga ::,no-no-no," nemoj da ti se to vise desi! itd... bla bla bla!,ajmo, sutra je : novi dan! Znaci, to se odnosi na trenutak, prema kome, je neko izabran, raspolozen?!!!!Ovog puta i 50 god. mozda i dalje, unazad,Neka se neko neraduje, unapred, da je postedjen, uzalud! jer ko je bio nepravedan, prema zenama, pre mnogo hiljada godina, vise ili manje,nazalost do dan danas .! Mozda ce biti neko protiv , u skorije vreme, protiv, Muskaraca, koji su komkurencija!?????? a da se to ne bi desavalo, Ajmo se postovati i Voleti svi, uprkos idejama, iskompleksiranih, a mozda i mnogo gore od toga! SVi koji su na planeti, ajmo biti,zajedno! Bez obzira na bilo koje razlike,od ljudi do zivotinja!Ajmo biti zajedno, u LJubavi i Postovanju,!,A oni koji to nece,naci ce i sami put do dna, ne treba im pomoc! Ajmo svi u ljubav i postovanje, uinat, losima, a za dobro, dobrima! Svako ce sebe naci, u pravo vreme, gde pripada! Bljak, ko ima pravo , ikoga da VREDJA, Bljak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.