Svake godine milion pacijenata u bolnicama u Srbiji

Broj osiguranika koji su hospitalizovani sve je veći, ali je njihovo lečenje sve kraće, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".
Svake godine milion pacijenata u bolnicama u Srbiji
Foto: 021.rs
Nešto više od milion pacijenata lečeno je u bolnicama i u kliničko-bolničkim centrima tokom 2016. godine, a prosečna dužina lečenja iznosila je 8,5 dana, podaci su Batuta, koje prenosi "Politika". U poređenju sa 2015. broj hospitalizovanih pacijenata je veći za 4.274, a ostvareno je više od devet miliona bolničkih dana. 
 
Svaki hospitalizovani pacijent koristio je u proseku 1,5 puta laboratorijsku dijagnostiku. Broj pacijenata koji su izvršili laboratorijsku dijagnostiku u poslednje tri godine je prepolovljen. U 2016. neku vrstu laboratorijske analize obavilo je 3,7 miliona osiguranika, a prethodne 2015. taj broj je iznosio 7,2 miliona. 
 
Prema podacima "Batuta", tokom 2016. obavljeno je manje operacija po specijalnosti nego prethodne. Pre dve godine izvršene su 421.703 operacije u 503 sale, a jedan specijalista u proseku je uradio 149 ovih intervencija. 
 
U "Batutu" kažu da se tokom 2016. godine mesec dana duže čekalo na ugradnju implantata u ortopediji (kukovi i kolena), što znači da su pacijenti ove operacije morali da zakažu 378,4 dana unapred. Nešto kraće, 324 dana, čekalo se na operaciju katarakte sa ugradnjom specijalnih sočiva, što je za 15 dana više nego godinu dana ranije. 
 
U "Batutu", pored ostalog, objašnjavaju da se naš zdravstveni sistem suočava sa raskorakom između uvođenja novih tehnologija, inovativnih terapija i raspoloživih sredstava za zdravstveno osiguranje.
  • Vojvosadjan

    14.03.2018 12:39
    A na ulicama 7 miliona.
  • zzzz

    14.03.2018 12:25
    statistika je cudo
    Kada bi se podaci prikazivali po regionima Srbije Vojvodina bi bila na zacelju i po broju lekara specijalista i po broju ustanova. Ovako prikazani podaci ne objasnjavaju nista niti su osnova za unaprdjenje zdravstvene zastite. Grad Nis ima psihijatara koliko i cela Vojvodina. Voleo bih da strucnjaci Batuta istraze razloge ove i drugih disproporcija i objave rezultate.
  • V

    14.03.2018 10:25
    Sve sam pacijent do pacijenta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.