Danas je Svetski dan šuma

Svetski dan šuma obeležava se danas pod sloganom "Šume i održivi gradovi" kako bi se ukazalo na značaj šume i za zdrav život u gradovima.
Danas je Svetski dan šuma
Foto: 021.rs
Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu.
 
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine donela odluku da će se obeležavanje Međunarodnog dana šuma organizovati 21. marta svake godine, na dan prolećne ravnodnevice na severnoj Zemljinoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevice na južnoj.
 
Srbija ima oko 30 odsto površine pod šumom, a nacionalnom Strategijom pošumljavanja teži se da se taj procenat podigne na oko 42 odsto do 2050. godine.
 
Prema podacima Nacionalnog inventara šuma, Srbija spada u srednje šumovite zemlje, s prosečnom pokrivenošću šumskom vegetacijom. Pod šumama u Srbiji je 2.254.000 hektara odnosno 29,1 odsto njene teritorije. Od toga državne šume čine 53 odsto, a ostalo su privatne.
 
Šume u Srbiji čini 49 vrsta drveća 40 lišćarskih i devet četinarskih.
 
Srbija je potpisala rezolucije donete na IV Ministarskoj konferenicji Evrope u Beču (2003. godine) na kojoj su utvrđeni Sveevropski kriterijumi i indikatori održivog gazdovanja šumama.
 
Kakva je trenutno situacija na Fruškoj gori kada je u pitanju seča, možete pročitati u našem tekstu OVDE.
  • Pustinjar

    21.03.2018 13:35
    Ovaj dan se u Srbiji neoblelezava, tu se sve bez milosti behatonira i pretvara u privatne parkinge.
  • Đaner

    21.03.2018 09:37
    A za to vreme u Vojvodini
    Fruška Gora se priključuje, sa svojim "šumarima".
    Danas će poseći dva puta više stabala nego inače.
    Da bi "šuma disala".
  • Nemanja

    21.03.2018 08:04
    Šume
    Eh kad bi malo drveća i po gradu zasadili, a to bi baš moglo na ovaj dan da se organizuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija