Cene voća naglo skaču zbog mraza

Srbiji je izmrzlo oko 70 odsto ukupnog roda kajsija i oko 20 odsto šljiva, zbog čega stručnjaci očekuju paprene cene tog voća u narednoj sezoni.
Cene voća naglo skaču zbog mraza
Foto: Pixabay
Martovski mraz uništio je i dobar deo zasada trešanja i krušaka, dok su plantaže jabuka i višanja izdržale niske temperature.
 
"Trenutna niska temperatura nije rizična. Prolećni sneg spasao je voćare od još većih gubitaka prinosa, jer su pupoljci ostali zaštićeni od mraza", kaže za Politiku profesor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. On upozorava da će, ukoliko bude bilo mraza, problematična biti i prva dekada aprila.
 
Prema njegovim rečima, najkritičniji period bio je početak marta. Tamo gde se temperatura spuštala i do minus 24 stepena Celzijusa kajsije, trešnje i vinova loza izmrzle su sto odsto, dok je šteta kod trešnje bila od 30 do 70 procenata. Keserović procenjuje da će ovogodišnja proizvodnja biti i do 60.000 tona manja, ili oko osam odsto u odnosu na ukupnu domaću proizvodnju voća, koja iznosi 1,4 miliona tona.
 
"Ovo je najoptimističnija prognoza i zasnovana je na analizama sa terena. Ali, pamtimo i godine sa mnogo većim gubicima. Recimo, 2012. ukupan rod kajsije izmrzao je 99 odsto. Srbija je te godine izgubila 350.000 do 450.000 tona voća", ističe sagovornik Politike.
 
On veruje da će zbog ovakve situacije u voćnjacima šljive, kajsije i trešnje biti znatno skuplje nego inače, što ide naruku proizvođačima koji nisu pretrpeli štetu. Ali ne i prerađivačima, pa se tako može očekivati i rast cena svih proizvoda koji se proizvode od voća, poput sokova i džemova...
 
Keserović podseća da je dokaz tome i cena jabuka u Poljskoj. One su trenutno oko 45 odsto skuplje nego pre nekoliko meseci. Ovaj drastičan rast cena direktna je posledica pada proizvodnje tog voća na nivou cele EU, i to za milion tona. Jedan od uzroka najlošije evropske berbe jabuka u poslednjoj deceniji upravo je prošlogodišnji prolećni mraz.
  • Teča

    25.03.2018 10:36
    Ako su plantaže jabuka izdržale niske temperature to znači da će jabuka roditi? Zašto je onda cena više od evra po kilogramu? Tako ćete ih i prodati, ne treba više ništa domaće kupovati pa ćete se naučiti konkurenciji i da ne budete alavi. Bacajte , nek' vam se kvari hrana kad vam je malo da za jabuku uzmete 60 rsd što je realna cena onda ih bacajte. Čim dođe Lidl ješćemo austrijske i italijanske jabuke, bar su kvalitetnije od domaćeg smeća.
  • šlager pevač

    25.03.2018 08:58
    I treba cene da skaču, dosta se živelo na grbači i o račun seljaka. Svi nešto kukaju, nezadovoljni su, pišu ovde nakave kometare, protestuju a niko neće da radi. 99 % Novog Sada i Srbije je ruralnog porekla a beže od sela ,motike i poljoprivrede što bi prost svet rekao kao djavo od tamjana. A svi bi da jedu i to jeftino. E pa što ste jeli, jeli ste...
  • veki3

    25.03.2018 08:56
    ista priča kao i prošle godine a trešnje i kajsije(od 80 pa do 120 din) nikad jeftinije a kad nije bilo mraza i prolečnog snega ko 2016 cene išle u nebo(120 pa do 200 din) ko das sve kontra

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.