Kako je novac od prodaje srpskih preduzeća završio u Švajcarskoj

Više od 660 miliona evra od privatizacije srpskih preduzeća na Kosovu i Metohiji, koju je sprovodila UNMIK-ova Kosovska poverenička agencija, kasnije Kosovska agencija za privatizaciju, završilo je na računima švajcarskih banaka.
Kako je novac od prodaje srpskih preduzeća završio u Švajcarskoj
Foto: Pixabay
Prema podacima kojima raspolaže Kancelarija za KiM, sredstva od prodaje oko 660 preduzeća u kojima je radilo 60 hiljada ljudi, pod kontrolom su Centrale banke Kosova, koja sa Kosovskom agencijom za privatizaciju ima zaključen ugovor o čuvanju povereničkih fondova za namirenje vlasnika i poverilaca prodatih preduzeća, ali pod uslovom da vlasnici i poverioci dokažu svoja prava.
 
Stoga se novac čuva na oročenim depozitima u švajcarskim bankama, kaže za Tanjug Igor Popović, rukovodilac grupe za pravna i imovinska pitanja u Kancelariji za KiM.
 
Cilj Srbije je, kaže, da se i ta tema - povraćaja imovine, kao i raspolaganja ovim novcem - stavi na pregovarački sto u Briselu.
 
Priština, međutim, ne želi ni da razgovara o tome, i tvrdi da je to unutrašnje pitanje Kosova. "Prema podacima kojima raspolažemo, ukupna procena prihoda od protivpravne prodaje predzeća tokom privatizacije iznosi 662 miliona evra, ostvarenih u 60 krugova privatizacije na KiM", kaže Popović. 
 
Od tog novca, 75 odsto je namenjeno za obeštećenje vlasnicima i poveriocima privatizovanih preduzeća, 20 odsto za zaposlene, a pet procenata je namenjeno za troškove same Agencije.
 
Profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Duško Čelić kaže da još ima nade da se do ovog novca dođe ali, samo ako Srbija zvanično zatraži da se "zamrznu" sredstva od privatizacije koja su dobijali UNMIK i prištinske vlasti.
 
U prilog tome da postoji mogućnost da se dođe do sredstava je i stav UNMIK-a da sadašnje kosovske vlasti nisu pravni sledbenici kosovske agencije za privatizaciju koju je osnovao upravo UNMIK.
 
"Sredstvima koje je UNMIK ostvario ne mogu raspolagati vlasti na KiM", jasan je Čelić, pa savetuje i druge mere kako se može doći do dogovora oko novca.
 
Na primer, kaže, treba "ohrabriti" deoničare i akcionare koji su ulagali na KiM da tuže prištinske vlasti kako pred sudovima na KiM, tako kao i da velike kompanije poput Telekoma, EPS-a izađu pred međunarodnu arbitražu. "Mora da se alarmira i Savet Evrope i Evropska organizacija za bezbednost i saradnju, pa konačno i UNMIK koji je imao izvršnu vlast do 2008. u oblasti privatizacije", navodi Čelić i skreće pažnju da bi se time popravila pozicija Srbije u Briselskim pregovorima.
 
Prema istraživanju iz 2006. godine, spoljni dug Srbije, koji se odnosi samo na teritoriju KiM, iznosi 1,5 milijardi dolara, a od toga je država do sada platila 500 miliona dolara duga, poručuju iz Kancelarije za KiM.
  • Ginger Pig

    07.04.2018 22:34
    Hahahaha .... nema dežurnih patriJota da obrazlože kako se ovo dešava preko 20 godina.

    Mungos? G? zoxx? rade? severni srbijanac?
  • Veronika

    07.04.2018 11:22
    ko je bolji
    Situacija je veoma slična našoj, u Srbiji, samo što je novac sa teritorije KiM na bezbednom i postoji mogućnost da se do njega dođe. Verovatno je i najveći deo sredstava dobijen od privatizacije srpskih preduzeća i fabrika završio u švajcarskim bankama, samo na privatnim računima naših političara.
    U članku stoji da je 75% novca namenjeno za obeštećenje vlasnika firmi....dok se kod nas ne zna sudbina dobijenih sredstava.
    Čini se da se čak i na KiM ima više transparentnosti i poštovanja prava, no kod nas.
  • Ip Man

    07.04.2018 09:18
    Kosovo je mašinerija raznih narko kartela i mafije gde svi peru novac. Srbi, Rusi, SPC, Albanci ....
    I dok je stanje haotično i bez zakona to je bolje za poglavare koji pune bankovne račune na bedi sopstvenog naroda.
    Posla za Interpol preko glave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija