Dvadeset vozila dnevno ne plati putarinu

Svakog dana u Srbiji oko 20 vozača putuje nekim delom od oko 610 kilometara srpskih autoputeva ne plativši putarinu.
Dvadeset vozila dnevno ne plati putarinu
Foto: 021
Lane je 7.477 vozila uspelo da izbegne regularne naplatane rampe ili kroz njih prođe plaćajući manju naknadu. Godišnji izveštaj "Puteva Srbije" o naplati putarine pokazuje da je nesavesnih vozača lane, ipak, bilo 640 manje nego u 2016. godini, navode "Novosti".
 
Načina na koji dovitljivi šoferi varaju putare je više. Vozači kamiona, poznanici, razmenjuju na putu kartice, pa umesto čitave deonice plaćaju vožnju samo na poslednjem segmentu druma. Koriste divlje izlaze i pokušavaju da se provuku iza kolege koji je izmirio račun i prođu kroz jedno dizanje rampe.
 
"Maksimalan odbeg se dogodio u junu mesecu. Tada je bilo 1.366 odbeglih vozila. Početkom druge polovine godine broj ovakvih vozila se smanjio", stoji u Godišnjem izveštaju.
 
U 2017. godini bio je gušći saobraćaj na svim deonicama, evidentirana su 49.575.588 ulaza. U odnosu na prethodnu godinu je bilo 15,27 odsto, odnosno 6.567.776 vozila više. Kada se posmatra naplata, pošto je prošle godine putarina poskupela deset odsto, ali je u sistem uključena i nova deonica, prihodi su porasli - 22,36 odsto. Putari su inkasirali 171,7 miliona evra. Procena naplativosti iznosi 99,9 odsto, dok je u 2016. godini iznosila 99,91 odsto.
 
Gledano po deonicima, i dalje je najfrekventniji put Beograd - Niš. Njime prođe 42,15 odsto ukupnog saobraćaja, ali je prošle godine broj vozila bio za 1,44 odsto manji nego godinu pre. Svako četvrto vozilo ide od Beograda do Subotice i lane ih je bilo 13,6 odsto više nego u 2016. godini. Najveći rast broja putnika zabeležen je na delu od Niša do Preševa - skoro 73 odsto.
  • Sale NS

    08.04.2018 17:20
    Kako ?
    Baš me zanima kako to rade ? Šta kažu i urade kada nemaju karticu na izlazu sa neke deonice ? Nema šanse da to nije u dosluhu sa drugarom koji radi na naplati ?! Na svakoj naplatnpj rampi gotovo uvek stoji policija (barem tamo gde se ja krećem, SU-NS, NS-BG, BG-NIŠ).
  • Johny O.

    08.04.2018 13:43
    insajder
    To je insajdesrski posao!! Dovoljno je znati nekog i platiti mu da te pusti ili napravi tako. Uvedite lepo kao sav svet da se plaća na ulazu u zemlju putarina .
  • scout

    08.04.2018 12:20
    Put NS Bačka Palanka od Futoga pa do velike krivine nakon Begeča mislio sam da vozim po Mesecu kolini su krateri, to nije vožnja to je slalom između rupčaga, firma Putevi može da održava ocf road takmiče je na ovoj deonici, sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.