Optužni predlog protiv direktora škole zbog odmazde nad uzbunjivačem

Osnovno javno tužilaštvo u Kuršumliji podiglo je optužni predlog protiv direktora Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu Ljubiše Milačića jer nije postupio po pravosnažnoj odluci Višeg suda u Prokuplju da vrati uzbunjivača Gorana Perića na posao nastavnika.
Optužni predlog protiv direktora škole zbog odmazde nad uzbunjivačem
Foto: Pixabay
Kako javlja portal Pištaljka, u optužnom predlogu se navodi da je Milačić s umišljajem počinio krivično delo jer je odbio da postupi po privremenoj meri višeg suda koji je naložio da škola iz Blaca suspenduje rešenje o otkazu uzbunjivaču Periću. 
 
Prema odredbama Krivičnog zakonika, zaprećena sankcija za ovo krivično delo je zatvor u trajanju od tri meseca do tri godine i novčana kazna. 
 
Tužilac je predložio da se direktor Milačić proglasi krivim i osudi na novčanu kaznu od 30.000 dinara. Krivičnu prijavu protiv Milačića podneli su advokati Pištaljke koji Gorana Perića zastupaju pred sudom u procesima protiv škole.
 
Kako navodi Pištaljka, direktor škole u Blacu sveti se Goranu Periću otkako je uzbunjivač ukazao na nezakonitosti u školi prilikom procesa akreditacije. Prvo mu je škola oduzela zvanje predvača i nakon toga mu uručila otkaz, a odmazda se nastavila odbijanjem direktora da sprovede sudske odluke.
 
Poslednja u nizu sudskih odluka kojima se Milačić nije povinovao jeste nalog osnovnog suda u Kuršumliji da da postupi po rešenju o privremenoj meri i uzbunjivača u roku od osam dana vrati na posao predavača, inače će kazniti školu u Blacu sa pola miliona dinara. Milačić je nastavio da se ruga uzbunjivaču i sudu pa je po ovom nalogu suda "postupio" tako što je Gorana Perića rasporedio na mesto noćnog čuvara umesto na posao predavača u školi. Na ovaj način, okrivljeni direktor dodatno je ponizio uzbunjivača koji ima visoku stručnu spremu. Jedan od besmislenih izgovora koje je koristio Ljubiša Milačić da ne postupi po sudskoj odluci bio je i taj da bi raspoređivanje Gorana Perića na posao van nastavnog procesa sa nižom stručnom spremom predstavljalo zloupotrebu položaja direktora i kršenje opštih akata škole.
 
Jedan od Milačećevih izgovora da uzbunjivača ne vrati na posao bio je i taj da je njemu oduzeto zvanje predavača pa da zbog toga škola nije u mogućnosti da ga ponovo zaposli. Među razlozima zbog kojih se Milačić našao na optuženičkoj klupi je i to što je Goran Perić dobio privremenu meru o suspenziji odluke kojom mu je škola oduzela zvanje predavača, a koju je zakonski zastupnik škole takođe ignorisao. Zato i ne čudi što je posle upornog nepostupanja po rešenjima o dve privremene mere i naloga suda da se te mere sprovedu pod pretnjom visoke novčane kazne, Milačić saslušan u tužilaštvu a zatim optužen za krivično delo.
 
Goran Perić, koji već četiri meseca čeka da se direktor škole povinuje presudama i vrati ga na posao, je pre nego što je otpušten ukazao na sukob interesa u vezi sa angažovanjem člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Damjana Radosavljevića. Njega je škola angažovala kao "stručno lice za akreditaciju" u postupku akreditacije školskog programa, iako je taj savet drugostepeni organ u postupku donošenja odluke oko akreditacije.
 
Na sukob interesa prilikom procesa akreditacije školskih programa Visoke poslovne škole u Blacu uzbunjivač Perić je ukazao direktoru škole Ljubiši Milačiću i školskom kolektivu, a kako ništa nije preduzeto on se obratio drugim institucijama. Podneo je krivičnu prijavu policijskoj upravi u Prokuplju, upozorio je Ministarstvo prosvete i posebno ministra Mladena Šarčevića, a podnesak je uputio i tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.