Opozicija napustila sednicu Skupštine Srbije u znak solidarnosti, traže ostavku Maje Gojković

Poslanici četiri opozicione grupe napustili su sednicu Skupštine Srbije u znak solidarnosti sa poslanikom SDS-a Markom Đurišićem kome je izrečena mera udaljena sa sednice posle četiri opomene.
Sednicu su napustili DS, SDS, klub samostalih poslanika i Nova Srbija - Pokret za spas Srbije. Oni danas neće učestvovati u radu parlamenta, a sutra će se, kako kaže Zoran Živkovic, vratiti u salu.
 
Đurišić je držao podignut Poslovnik o radu parlamenta i zahtevao da dobije reč kada mu je predsednica izrekla prvu opomenu tokom utvrđivanja dnevnog reda, odnosno glasanja o predloženim tačkama za dopunu dnevnog reda.
 
"Nemojte da vičete na mene dok vodim sednicu. Jel' to jasno", rekla je Gojković, ističući da ne čuje i da joj je teško u takvim uslovima da vodi sednicu.
 
Potom je Đurišiću, koji je želeo utvrđivanje kvoruma, izrekla dve opomene za kratko vreme zbog ometanja rada parlamenta, pa i treću kojom mu je oduzeta reč.
 
"Izričem vam treću opomenu, jer zaista ne mogu da radim ovako zato što urlate na predsednika parlamenta", kazala je Gojković.
 
On je nastavio sa mesta da joj se obraća sa podignutim Poslovikom, ali se nije čulo šta govori, a ona mu je izrekla i meru udaljenja sa sednice na 20 dana jer joj je, kako je ona rekla, kazao: "Šta je bre ćorava".
 
Đurišić prvobitno nije želeo da napusti salu, ali je to ipak uradio, zajedno sa svim poslanicima opozicije. Opomenu je "zaradio" i poslanik DS-a Radoslav Milojičić koji je rekao da je Đurišić kao šef poslaničke grupe tražio utvrđivanje kvoruma i da je mimo pravila i bez razloga udaljen sa sednice.
 
"Molim vas da utvrdite kvorum jer nije primereno da ponižavate institucije i radimo bez kvoruma, nije legitmno ni po zakonu. Tako ne treba da se radi u ovom viskom domu", rekao je Milojičić ističući da Gojković krši Poslovnik i udaljava poslanika sa sednice koja se drži bez kvoruma.
 
Poslanici opozicije tvrde da je u pitanju novi nivo urušavanja dostojanstva parlamenta i ponovo traže smenu predsednice Maje Gojković.
 
Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić nazvao je današnje udaljavanje sa sednice Marka Đurišića potpunim slomom parlamentarizma u Srbiji.
 
"Ne samo da je predsednica Skupštine Maja Gojković predsedavala sednicom bez utvrđivanja kvoruma, nego je i u skladu sa nedemokratskim i bahatim manirima ove vlasti, udaljila sa sednice šefa naše poslaničke grupe Marka Đurišića, jer je poslovnički tražio utvrđivanje kvoruma", naveo je Tadić u pisanoj izjavi.
 
On je dodao da je to vrhunski skandal i nedvosmislen pokazatelj "konačnog sloma parlamentarizma u Srbiji pod Vučićevim režimom". 
 
"SDS zahteva hitnu smenu predsednice Skupštine Maje Gojković, koja konstantno tokom svog mandata unižava instituciju parlamenta i onemogućava predstavnicima građana da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom i obavezom prema građanima koje predstavljaju. Skupština Srbije u mandatu Maje Gojković funkcioniše kao filijala vladajuće stranke koja privatizuje sve državne institucije, pa i najviše predstavničko telo građana Srbije", dodaje se.
 
Tadić je ocenio da uloga skupštine ne sme biti forma stvaranja privida postojanja demokratije, već mesto na kojem se poslanici moraju boriti protiv autokratije u kojoj je jedan čovek iznad svih zakona i institucija.
  • ana

    12.04.2018 08:59
    sramota
    Kakav recnik koristi opozicija, sramota. Cela drzava ih gleda!
  • мима

    11.04.2018 20:50
    Скупштина одавно изгледа као ријалити емисија. Срамно је кад неко ко води рачуна о реду у скупштини буде жртва шовинистичких опаски. Какву слику даје некоме ко посматра те седнице из неких битних разлога по њега. Нека је кажњен и свако наредни ко не поштује ред и извргава руглу рад посланика.
  • Srdja

    11.04.2018 18:51
    .
    Namerno prave skandale da omalovaze vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.