Reakcije na presudu Vojislavu Šešelju: Pravda delimično zadovoljena

Nekoliko organizacija i političkih partija reagovalo je na današnju presudu Žalbenog veća mehanizma u Hagu kojom je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, što je već odslužio.
Šešelj je proglašen krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima. 
 
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pozdravio je presudu, te je pozvao da budu kažnjeni i svi drugi vinovnici etničkog čišćenja Hrvata iz Vojvodine tokom devedesetih godina prošlog veka.
 
"Deo pravde je namiren a žrtve su dobile delimičnu satisfakciju. Za očekivati je da će ova presuda izneta od strane međunarodne pravosudne instance osnažiti politike suočavanja s prošlošću u regionu", rekao je Žigmanov.
 
Prema njegovim rečima, presudom Šešelju potvrđeno je ono što su predstavnici hrvatske zajednice, žrtava i nevladinih organizacija tvrdili, a to je da je bilo zločina u Vojvodini nad Hrvatima, iako je reč o teritoriji na kojoj nije bilo rata i čiji građani hrvatske nacionalnosti nisu iskazivali nelojalnost državi. 
 
"Iza tih zločina su stajale državne strukture i paravojne i policijske snage, koje su podsticale progon i vršile nasilje, čija su posledica bili proterivanje i ubistva Hrvata u Vojvodini", dodao je Žigmanov. 
 
Majke Srebrenice: Delimično zadovoljne presudom
 
Po rečima Majki Srebrenice, sama ideja Velike Srbije dovelo je do brojnih strahota koje su se dogodile na teritoriji bivše SFRJ.
 
"On nije vredan niti može da bude dostojan ovolike naše omladine, braće, muževa, sinova, očeva... On kaže da nije to i da smo se sami poubijali. Neka dođe svako pa neka vidi. Neka ga dovedu da vidi da ovde ima osam hiljada, nema hiljadu, on kaže samo hiljadu, je li možemo mi to da slažemo?", kazala je Nura Mustavić, jedna od majki u Srebrenici.
 
Inicijativa mladih za ljudska prava traži prestanak mandata Šešelja
 
Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je poslanike Skupštine Srbije i njenu predsednicu Maju Gojković da u skladu sa zakonom konstatuju prestanak mandata poslanika Vojislava Šešelja zbog izrečene presude u Hagu. 
 
U saopštenju je navedeno da Zakon o izboru narodnih poslanika "jasno i nedvosmisleno propisuje da mandat prestaje ukoliko je poslanik pravnosnažnom sudskom odlukom osuuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci". 
 
"S obzirom na to da je Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, kao i da su sve presude Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove obavezujuće za Srbiju, Vojislavu Šešelju mora prestati mandat narodnog poslanika", navela je Inicijativa mladih za ljudska prava.
 
Inicijatva je ocenila da "građani Srbije ne zaslužuju da ih u Narodnoj skupštini predstavlja čovek koji je zbog odgovornosti za progone civila osuđen na 10 godina zatvora, a koji je i danas jedan od najvidljivijih glasnogovornika ratnohuškačke politike"
 
Čanak: Potvrda da je SRS zločinačka organizacija
 
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je presudu kojom je lider radikala Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora. Čanak je dodao da je to još jedna potvrda njegove ranije teze da je Srpska radikalna stranka trebalo da bude zabranjena kao zločinačka organizacija. 
 
"Sada Šešelj više ne može da priča o nekakvoj pobedi nad Haškim tribunalom i sada je više nego jasno da je SRS trebalo da bude proglašena zločinačkom organizacijom. Koliko decenija treba da prođe da bi se došlo do notornih činjenica koje su bile jasne još 1991. godine", upitao je Čanak. 
 
Prema njegovim rečima, nakon presude Šešelju potrebno je pokrenuti i raspravu o tome kako osoba koja je osuđena za ratne zločine može da nastavi da sedi kao poslanik u Skupštini Srbije. Čanak je rekao da je Haški tribunal pogrešio jer je zločine koji su devedesetih godina počinjeni u Vojvodini i u Sandžaku izdvojio, pošto ti delovi Srbije nisu bili deo zone direktnih ratnih dejstava. 
 
Amnesti internešnel: Dugo čekana pravda za žrtve ratova
 
Međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI) pozdravila je osuđujuću presudu Međunarodnog suda u Hagu lideru radikala Vojislavu Šešelju i saopštila da ona donosi dugo čekanu pravdu za žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji. 
 
Direktor AI za Evropu Gauri van Gulik rekao je da "uprkos činjenici da je Apelaciono veće oslobodilo Šešelja krivice za druge ratne zločine, značajno je što je utvrdilo da je zaista bilo 'raširenog sistematskog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini' ", prenosi Asošiejted pres. 
 
"Sada je najvažnije da nacionalni sudovi povećaju napore da privedu pravdi preostale počinioce (zločina)", navodi AI. 
 
Popov: Neka pravda ipak zadovoljena
 
Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada i kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov pozdravio je presudu Žalbenog veća Mehanizma krivičnih sudova u Hagu, i ocenio da je na taj način pravda za žrtve "delimično zadovoljena".
 
"Teško je vagati da li je to baš pravedna presuda, ali je važno da je poništena oslobađajuća prvostepena presuda pa je neka pravda prema žrtvama ipak zadovoljena. Presuda znači krivicu i za sve ono što su radili šešeljevci, Vojislav Šešelj lično, njegovi najbliži saradnici i oni koji su bili pod njegovom komandom", rekao je Popov.
 
Popov je kazao da je ta presuda "posebno značajna za nas Vojvođane" i dodao da je Šešeljeva politika značajno doprinela da se poremete međuetnički odnosi u toj pokrajini, koji zbog toga ni do danas nisu vraćeni na pređašnji nivo. 
 
On je rekao da bi bilo logično da i drugi vinovnici zločina za politiku etničkog čišćenja u Vojvodini budu procesuirani pred domaćim pravosuđem, ali je dodao da ne očekuje da će se to desiti, jer je u Srbiji, kako je naveo, na delu "opstrukcija suđenja za ratne zločine i rehabilitacija ratnih zločinaca".
 
Žene u crnom: Šešelj i SRS bili paradigma mržnje tokom devedesetih
 
Nevladina organzacija Žene u crnom pozdravila je odluku drugostepenog veća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kojom je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osuđen za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacije i nehumano postupanje. 
 
U saopštenju je ocenjeno da su Vojislav Šešelj i njegova SRS "bili paradigma i jedni od najvećih generatora mržnje tokom devedesetih godina". Dodaje su da su svojim delovanjem doprineli brojnim zločinima, kako direktno, organizovanjem oružanih grupa koje su činile zločine, takođe i indirektno putem govora mržnje, inspirišući i pozivajući na progon, deportacije i činjenje drugih zločina.
 
Žene u crnom su istakle da zahtevaju od nadležnih organa Srbije da poštuju tu i druge presude nadležnih međunarodnih sudova i da deluju u skladu sa njima jer je, kako se navodi, ; poštovanje tih presuda jedan od imperativa na putu izgradnje Srbije kao države vladavine prava.
 
"Smatramo da posebna odgovornost leži na aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je u vreme činjenja inkriminisanih radnji od strane osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja bio njegova 'desna ruka' i generalni sekretar zloglasne SRS", navele su Žene u crnom.
 
PSG: Šešelj se ne kaje, jer njegove politika i dalje vlada
 
Pokret slobodnih građana saopštio je da današnja presuda Haškog tribunala predstavlja konačni sud o zločinačkoj politici koja je u Srbiji vođena tokom devedesetih godina prošlog veka, zajedno sa svojim blizancima u drugim zemljama bivše Jugoslavije. 
 
"Svedoci smo da se, posle četvrt veka, u svim tim zemljama, a na našu odgovornost i u Srbiji, ta politika u svojim bitnim elementima ponavlja. Na vlasti su politički, a negde i biološki naslednici onih koji su razorili mir. Kazna Šešelju nije dovoljna satisfakcija za sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, ali ni za građane Srbije koji su trpeli i još trpe zbog zločinačke politike SPS i SRS. Odsustvo bilo kakvog pokajanja Šešelja to dodatno ističe", naveo je ovaj pokret u saopštenju.
 
S druge strane, Šešelj poručuje da je ponosan na zločine koji su mu pripisani, te da nijedan Hrvat nije proteran sa područja Vojvodine, o čemu više možete da čitate OVDE.
  • Мунгос

    12.04.2018 09:20
    Ала су се изређали, лепо су то „Beta, 021“ удесили. Али списак је непотпун, где су ту Наташа Кандић, Соња Бисерко…..
    Иницијатива младих за људска права је овог пута бриљирала својим научним знањем. Паметна дечица, штета што немају председника, па да видимо ко је најпаметнији. Можда имају председника али га је вероватно срамота да се представи.
    Најважније је да Томислав Жигманов сада дише пуним плућима, дочекао човек својих пет минута. Ово је велика сатисфакција за њега и нацију коју представља.
  • 837

    12.04.2018 07:41
    Hipokrizija
    Hm.
    Kako bi tek onda isti ti ljudi i taj Hag osudili američke vodeće ljude,
    koji SADA šalju vojnu silu, agresorski i nepozvano - u otimanje tuđih naftonosnih izvora i rezeorvara, na obali Sirije?
    Kad Šešelju prebacuju ovo ili ono - kako treba osuditi političare čija imena ne bih da spominjem da bi komentar pro[ao, od svekolikih nam sloboda.
    Radi se o vodećim ljudima amerike, Britanije i Francuske, koji sada ugrožavaju čitav svet.
  • Draza

    12.04.2018 06:09
    Ziveo Seselj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija