Diplomatski skandal: Hrvatska delegacija napustila Srbiju, Šešelj gazio zastavu

Nakon incidenta u Beogradu tokom kojeg je Vojislav Šešelj psovao hrvatsku delegaciju koja boravi u poseti Srbiji i gazio hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, delegacija Hrvatske odlučila je da prekine posetu.
Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković razgovarali su i doneli takvu odluku, rečeno je za N1 u Vladi Hrvatske.
 
Dogovoreno je da se cela delegacija vrati u Hrvatsku i ona je napustila Ambasadu Hrvatske u Beogradu u 16 sati.
 
Iz kancelarije predsednika Sabora saopšteno je da je delegacija odlučila da prekine posetu nakon incidenta koji je izazvao Šešelj u Skupštini Srbije. "Uprkos vrlo dobrom početku službene posete i opredeljenosti da napravimo najbolje za unapređenje odnosa dve države, zbog ovog čina kojim je grubo povređeno dostojanstvo Republike Hrvatske i hrvatskog Sabora, prekinuli smo posetu", navodi se u saopštenju.
 
Najoštrije se osuđuje necivilizovan i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštovanje hrvatskih simbola i uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čoveka Republike Hrvatske, potvrdila je za N1 portparolka hrvatske Vlade Sunčana Glavak.
 
Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj psovao je hrvatsku delegaciju koja je došla u Beograd i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, saopštila je ta stranka. "Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i poslanik Filip Stojanović gazili", navodi se.
 
Šešelj je nakon toga ušao u skupštinsko predvorje, gde se nalazila delegacija hrvatskog Sabora. On im je, kako navode radikali, prišao i rekao da je "izgazio ustašku zastavu" i uputio psovke.
 
Povodom incidenta koji je izazvao Šešelj, oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je naglasila da takvo ponašanje nije ono koje predstavlja Srbiju i većinu građana, o čemu više OVDE.
 
Podsetimo, predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković trebalo je da bude u dvodnevnoj poseti Srbiji, a danas se, u okviru nje, sastao sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.
 
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila "brutalni pokušaj" lidera radikala da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i delegacije Sabora Hrvatske.
 
"Iskazano nepoštavanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva", navela je ranije danas Gojković u saopštenju. 
 
Otvorena Hrvatska komora: Šešeljev ispad bez uticaja
 
Predsednik Hrvatske privredne komore Luka Burilović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavili su da je ponašanje predsednika Srpske radiklane stranke Vojislava Šešelja u Skupštini povodom posete hrvatske delegacije Srbiji, izolovani incident koji neće uticati na unapređenje privredne saradnje dve zemlje.
 
"U pitanju je politički izolovani incident prošlosti koji neće omesti privrednu saradnju dve zemlje", rekao je Burilović na svečanom otvaranju predstavništva Hrvatske privredne komore u Beogradu. 
 
Čadež je rekao da je Šešeljev nastup u Skupštini izliv primitivizma čoveka iz prošlosti i dodao da ga je sramota zbog takvog postupka.
 
"Ovaj incident danas nikome nije trebao, ali nećemo da stanemo pred bilo kakvim primitivizmom. Posebno jer je Hrvatska u Srbiju uložila 800 miliona evra", rekao je Čadež. 
 
Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske
 
Ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić pozvana je u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kako bi joj bila uručena protestna nota zbog incidenta koji je izazvao predsednik SRS Vojislav Šešelj prilikom poste hrvatske delegacije Beogradu, ali je ona odbila da je primi.
 
Ministarstvo je saopštilo da je ambasadorki upućen najoštriji protest i da od vlasti u Srbiji očekuju da hitno preduzmu odgovarajuće mere i pokažu nultu toleranciju prema ovakvim incidentima.
 
"Danas je u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske pozvana ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu radi uručivanja protestne note zbog necivilizovanog i neprihvatljivog napada osuđenog ratnog zločinca, poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na zvaničnu delegaciju Hrvatskog sabora, predvođenu predsednikom Hrvatskog sabora gospodinom Gordanom Jandrokovićem, i skrnavljenja hrvatske zastave koja se tom prilikom vijorila na ulazu u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije", saopteno je iz hrvatskog Ministarstva spoljnih. 
 
Nota, koju je ambasadorka odbila da primi, naknadno je prosleđena Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu. 
 
Hrvatska strana je istakla da se "osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, očito ohrabren izostankom sankcija za ranije incidente paljenja hrvatske zastave, kao i izostankom reakcije najodgovornijih zvaničnika Republike Srbije na njegove pretnje ponavljanja ratnih zločina, zajedno sa poslanikom svoje stranke Filipom Stojanovićem, usudio da gazi hrvatsku zastavu i da uputi uvredljive poruke hrvatskoj delegaciji". 
 
Vučić: Incident sa delegacijom Sabora Hrvatske veoma štetan za Srbiju
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je incident sa gaženjem hrvatske zastave koji je u Skupštini Srbije tokom posete delegacije Sabora Hrvatske izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, veoma štetan za Srbiju i loša poruka koju šaljemo kao narod.
 
Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Vučić je kazao da osudjuje svako paljenje ili gaženje zastave Hrvatske, ali i bilo koje druge suverene zemlje, navodeći da su to "neoprostive stvari". "Postavlja se pitanje zašto se to dogodilo na koje ja nemam odgovor. Naše je da osudimo i u tome se razlikujemo od hrvatskih zvaničnika koji, osim predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ništa nisu osudili, od spaljivanja zastava Srbije do toga da su me nazivali četnikom tokom moje posete Zagrebu", kazao je Vučić.
 
On je kazao da "strašno" žali zbog odluke Andreja Plenkovića da povuče posetu delegacije Sabora, ali je i dodao da je Šešelj pravio incidente u Skupštini Srbije tokom obraćanja visoke predstavnice EU Federike Mogerini, a da ona nije napustila, ni parlament, a kamoli Srbiju. "Nećemo nikome sa strane dozvoliti da ugrozi naše goste, ali kako da reagujete kada su poslanici u pitanju. Da li smo mi loše primili Jandrokovića", upitao je predsednik Srbije.
 
Po njegovim rečima, posledice tog incidenta osetiće 186.000 Srba koji danas žive u Hrvatskoj. Komentarišući najave mitinga SRS i kontra-mitinga u Hrtkovcima 6. maja, Vučić je kazao da država neće dozvoliti bilo kakvo nasilje.
  • Milan Vilovicev

    20.04.2018 09:43
    Isidorska 212
    U svakoj normalnoj drzavi republici Policija bi ga odmah uhapsila ako treba i sa grupom specialaca odvela u pritvor i po zakonu drzave svaki ovakav cin je krivicno delo. Amen.
    Sto Srbski Policajci i Vucic sa svojim autoritetom to nije uradio vidimo da sjede svi na dvije stolice. Znaci sad je podignuta krivicna prijava u Rijeci od jednog advokata i kad izadje bilo gdje u svijetu taj klovn uhapsice ga i izruciti Hrvatskoj. I tako i treba koji je on primtivac to treba po kratkom postupku odluka za ugrozavanje interesa Srbije i naroda i u ludnicu sa njim. Kakvo on to ima obezbedjenje? Ko ga placa? Od zlata zuba i nakita kojeg su pokrali jadnom narodu u ratu?
  • Nemanja

    19.04.2018 18:25
    Srbija i Hrvatska se ne bi ni upola toliko gložile da na obe strane nema Bosanaca i Hercegovaca koji se izdaju za megasrbe i megahrvate i mašu svojim zarđalim kašikama.
  • nana

    19.04.2018 11:58
    1 za 1 ili nista
    j...bote da li neko može da mi protumači šta je ovaj rekao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija