Srbija zvanično zabranjuje upotrebu plastičnih kesa

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih, najavili su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.
Srbija zvanično zabranjuje upotrebu plastičnih kesa
Foto: Pixabay
Kako je objavila "Politika", u tom ministarstvu su rekli da će Srbija, iako nije članica EU, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici. Prema toj Direktivi iz februara ove godine, ograničava se maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.
 
"U stalnoj smo komunikaciji sa velikim trgovinskm lancima, kao i sa nevladinim sektorom, kako bismo uticali na razvoj ekološke svesti građana u vezi sa ovim pitanjem", rekli su u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.
 
Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a 30 do 40 odsto njih se baci, što u značajnoj meri utiče na zagađenje životne sredine. Jedna kesa trgovca košta u proseku oko dinar. Građani u proseku troše sedam kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje.
 
Podsetimo, ove nedelje je počelo naplaćivanje kesa u prodavnicama "Shop&Go" kompanije "Delez". Kese koštaju dva dinara.
 
Ranije je za "Politiku" u "Merkatoru S" ("Ideja", "Roda", "Merkator" hipermarketi) rečeno da razmatraju ovu mogućnost, jer je reč o direktivi EU sa ciljem očuvanja životne sredine.
 
Iako se ovakve akcije kod nas po pravilu doživljavaju kao nepotreban trošak, jasno je da bi na podizanju ekološke svesti građana trebalo raditi više. Dovoljno je pogledati navike kupaca u bilo kojoj zemlji Evropske unije i uporediti je sa slikom naše okoline. Dok oni u Evropi obavezno u kupovinu nose platnene cegere, ili korpe ili torbe, kod nas se država još nije opredelila na koji će način na putu ka EU sprovoditi ovu direktivu.
  • Nervirach

    22.04.2018 19:36
    I? Ima li papirnatih kesa? Nema. A nabavljace ih ko? Samo jos jedna recka za budzet nekog clana, najverovatnijje bratica.
  • ahaha

    21.04.2018 16:55
    Socijalni slucaj pred vratima WC-a. Rekao je - Dva dinara, druze!
  • JA

    21.04.2018 09:56
    Skrecete sa teme
    U ovoj drzavi nije problem kolicina plasticnih kesa vec nekultura i bahatost. Svoje smece u kesama i bez njih ostavljamo svuda od stepenista i liftova do zardinjera i uglova ulica. Tesko nam je odsetati koji metar dalje i sve odloziti u kontejner vec gde god nadjes zgodno mesto ti smece spusti. Tako bacamo i kese, vrecice i papire od bombona, cokolade, smokija, raznih grickalica i sl. O opuscima i kutijama cigareta i pljuvanju po ulici nije vise vredno ni govoruti. Stice se utisak da smo izuzetno skrnav i prljav narod bez imalo kucnog baspitanja. Ako nemamo plasticne kese bacacemo papirne kao d nam je jedino vazno da pravimo nered po ulicama, ulazima, stepenistu. Kad vidim decu kod ulaza u zgradu koja se takmice ko ce vise puta da pljune za krace vreme, stomak mi se revrne. A kad sve ispljuju za njima jos pride ostane i kojekakva ambalaza. Ah, da ne zaboravim i nesto za mene bitno: ni jedno autobusko stajaliste u N . Sadu nema kantu (ili kako vec da to nazovem) za odlaganje iskoriscenih karata ili jos po neceg. Nisam promasio temu sve je u funkciji bacanja otpada od plasticnih kesa do karata za bus. A koliko primecujem na tankim plasticnim vrecicama vec nekoliko godina pise da su biorazgradive i ima otisnut mesec i godina kada su napravljene da bi potrosaci znali kada ce se iste pretvoriti u komadice. Sta onda zabranjujete da se koristi??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija