Roditelji i dalje nemaju uvid u elektronske dnevnike škola

Roditeljima i učenicima još nisu podeljeni nalozi za pristup elektronskom dnevniku, niti se zna kada će to biti urađeno.
Roditelji i dalje nemaju uvid u elektronske dnevnike škola
Foto: Pixabay
Kako je za "Danas" rečeno u Ministarstvu prosvete, još se čeka saglasnost Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Identično obrazloženje dato je u decembru, ali su tada očekivanja u Ministarstvu bila optimističnija.
 
Planirano je bilo da saglasnost poverenika stigne do sredine decembra i da se potom sukcesivno, od škole do škole, dele nalozi za logovanje na sistem. Međutim, to do danas nije zaživelo, a obrazloženje zašto se toliko čeka na mišljenje poverenika nisu dali u Ministarstvu.
 
U službi Poverenika za Danas kažu da im se Ministarstvo nije obraćalo zahtevom za mišljenje u vezi sa obradom podataka o ličnosti učenika i roditelja u okviru servisa esDnevnik, sadržanih u Zahtevu za korišćenje usluge elektronskog dnevnika, već se istim povodom sprovodi postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Po okončanju tog postupka, javnost će biti obaveštena o rezultatima nadzora, kažu iz službe Poverenika.
 
Kako je ovaj list ranije pisao, portal za učenike i roditelje je odvojen od dela sistema koji koriste škole, tako da ne utiče na bezbednost školskog sistema esDnevnika. I jedni i drugi će preko internet pretraživača pristupati posebnom delu sistema sa svojim nalogom. 
 
Svaki učenik i roditelj će imati korisničko ime i šifru, a pošto pristupaju sa različitim nalozima prikaz podataka i mogućnosti koje im pruža sistem nisu isti za učenike i roditelje. Tako će đaci svoje ocene moći da vide istog trenutka kada budu upisane u dnevnik, a roditelji sa 48 sati zakašnjenja, kako bi se deci ostavilo vremena da te ocene obrazlože, što je urađeno na sugestiju psihologa i pedagoga.
 
Kada roditelj pristupi sistemu, može da vidi podatke samo za svoje dete, a ako ima dvoje dece u istoj školi ili u dve različite škole, a obe koriste esDnevnik, može da izvrši izbor za jedno ili drugo dete.
 
Pored ocena, roditelji će imati uvid i u izostanke, kao i napomene i pohvale nastavnika. Đacima će, osim ovih podataka, biti na raspolaganju i niz drugih informacija, kao što su raspored kontrolih i pismenih zadataka, ekskurzija, izleta i poseta.
  • jel i dalje

    19.04.2018 14:55
    da li se jos uvek JMBG koristi za pristupanje sajtu
  • Natasa

    19.04.2018 12:26
    nije tačno
    Ni ovo malo škola koje su uvele e-dnevnik ne unose ocene, tako da ovo u našoj Srbiji ne pije vodu. Kada budu kontrolisali ovaj sajt onda mogu pričati. Tako da roditelji dragi, dok ne odete lično u školu i ne vidite stanje, džaba e-dnevnika.
  • Vlado

    19.04.2018 11:29
    Ko gura ovu priču? Ovo je suludo! Mi nemamo nikakvo telo u državi koje bi propisalo standardne vezano za sigurnost podataka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.