Advokat iz Rijeke podneo prijavu protiv Šešelja zbog gaženja i cepanja hrvatske zastave

Advokat iz Rijeke Dalibor Vidović podneo je Županijskom krivičnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja.
Advokat iz Rijeke podneo prijavu protiv Šešelja zbog gaženja i cepanja hrvatske zastave
Foto: 021
On je u prijavi naveo da postoji osnovana sumnja da je Šešelj 18. aprila 2018. godine u Beogradu počinio krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske.
 
"Prijavu ne bih podnosio da je Šešelj to delo počinio na teritoriji Hrvatske. U tom slučaju bi državno tužilaštvo verovatni samo reagovalo. Ovom prijavom sam hteo da upozorim na činjenicu da su se u konkretnom slučaju stekli svi uslovi za primenu krivičnog zakonodavstva, što je izuzetak u odnosu na opšte pravilo da svaka država u pravilu krivično procesuira krivična dela počinjena na svojoj teritoriji", kaže Vidović. 
 
On je u prijavi naveo da je prema dostupnim izveštajima sredstava javnog informisanja Šešelj na pod bacio i gazio hrvatsku zastavu u jednoj od prostorija srpskog parlamenta, a na samom ulazu u zgradu je potrčao i pokušao da sruši hrvatsku zastavu.  Dodao je i da je Šešelj u društvu svojih poslanika ušao u zgradu, hrvatskoj delegaciji rekao da je izgazio ustašku zastavu i svima opsovao ustašku majku.
 
Skupština: Ne postoji snimak cepanja i gaženja zastave
 
Skupština Srbije saopštila je da ne postoji snimak incidenta u kojem je lider radikala Vojislav Šešelj navodno pocepao i izgazio zastavu Hrvatske. N1 televizija poslala je Skupštini Srbije molbu da, zbog činjenice da niko nije video incident u kojem lider radikala Vojislav Šešelj gazi hrvatsku zastavu u Narodnoj skupštini Srbije, pošalje snimak nadzorne kamere na kojoj se vidi taj trenutak.
 
Iz Skupštine je za N1 rečeno  da ne postoji snimak navedenog incidenta. 
 
"Video nadzor tog dela Narodne skupštine Republike Srbije ne pokriva mesto gde su bile postavljene zastave, jer se nalazi u mrtvom uglu u odnosu na postavljene kamere", navodi iz Narodne skupštine.
 
Šešelj je danas negirao da su radikali izmislili ceo incident, precizirajući da se navodno gaženje zastave desilo na na ulazu, ispred Doma narodne Skupštine.
 
Omerović: Šešelj postao problem Skupštine Srbije
 
Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj je postao problem Narodne skupštine, ocenio je predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, navodeći da je gaženjem hrvatske zastave i vređanjem njihove delegacije narušio dostojanstvo parlamenta.
 
Odgovarajući na pitanje da li Šešelju treba da prestane mandat poslanika u parlamentu, Omerović kaže da je zakon jasan, mandat prestaje ako poslanik podnese ostavku, u slučaju smrti i ako mu je izrečena zatvorska kazna duža od šest meseci, naveo je Omerović i dodao da o tome treba da odlučuje Administrativni odbor Skupštine Srbije, a da li će te sednice biti, ostaje da se vidi.
 
"Mislim da je stav svakog ko poštuje zakone ove države jasan i izričito kaže da mandat prestaje poslaniku koji je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest meseci", ponovio je.
 
Omerović je ocenio da je "bruka i sramota" to što što se juče dogodilo, te da je nezabeleženo u parlamentarnoj diplomatskoj istoriji, zakključivši da takvi postupci nanose štetu i ugledu države u relacijama regionalne saradnje i uz opasku da je politika koja je prepoznata kao politika straha doživela poraz i pred Tribunalom u Hagu, ali i kod građana na izborima.
  • G

    23.04.2018 13:57
    @Komifo - možete li gospodine objasniti razlog zbog kojeg bezočno lažete da su se svi naselili u Vojvodini, odnosno zašto bi to bio problem čak i da je istina? Jeste li vi deo one "svite" koja potura lažne fotografije navodnih privatnih kuća "dođoša" i "starosedelaca" u svom demokratskom nastojanju da izazovu nemire i šire mržnju i netrpeljivost u Vojvodini?
  • Komifo

    22.04.2018 18:06
    @Tata Ikun

    Pa nama ovde, odakle su terali tu nekolicinu, i gde su čoveku bacali bombu u dvorište, ovde je nama bitno, jer su to naše komšije. Vas 250 hiljada nas zanima samo u kontekstu toga što ste se svi naselili u Vojvodinu, pa histerišete sa svojim problemima i pokušavate da ih proglasite i našim.
  • Tata Ikun

    20.04.2018 21:37
    @svedok
    Ma jeste, raselilo se par njih, a jednome jeste ubačena kašikara u dvorište,bilo bi čudno da nije...Ma, izeš onih 250 000 raseljenih iz Krajine, da ne brojim koliko pobijenih... Ništa je to prema ovih 10-15... A tek što je i prozor razbijen, nemerljiva šteta.
    A za Šešelja se slažem, ali u kompletu sa svim ostalim političarima vlasti i opozicije.
    I još nešto, lako je Hrvatima da budu složni, kad su proterali sve koji to nisu. Isto kao i Šiptari. Jedino mi držimo razne nacionalnosti... Stvarno, mi Srbi bagra... Nikada nećemo biti za to društvo velikih europskih naroda, jer nismo pobili i proterali sve nesrpsko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija