Niko ne želi u majstore

Tesari, stolari, armirači i drugi građevinski majstori traženi su u poslednje vreme na domaćem tržištu rada, ali do njih je teško doći, jer ih sve manje ima.
Niko ne želi u majstore
Foto: 021.rs
Kako piše "Danas", uprkos tome što potreba za njima postoji, interesovanje za upis profila građevinske struke je malo. Tako je Građevinska škola u Beogradu prošle godine upisala svega pet učenika za armirače, dok je tesarski smer ugašen, jer je bilo tek četiri đaka. 
 
Ove godine iz školskih klupa izlaze samo tri tesara, dok ih u drugom razredu trenutno ima šest. Građevinska škola je, inače, jedina u Srbiji koja školuje zidare, tesare, armirače i montere suve gradnje, kaže direktorka škole Dragana Radovanović.
 
Ova zanimanja su deficitarna, što znači da je učenicima koji ih upišu obezbeđen smeštaj u domu, a dobijaju i kredit od Ministarstva prosvete. Direktorka objašnjava da neke firme nude đacima stipendije, a sve to se precizira u ugovoru koje poslodavci potpisuju sa roditeljima. 
 
"Iako se u javnosti građevinarstvo vezuje za propala preduzeća, to nije tačno. Ima mladih i stabilnih firmi koje posluju 15-20 godina i koje imaju potrebu za školovanim kadrovima", priča ona.
 
Kao jedan od razloga slabog interesovanja za upis ona navodi činjenicu da je stručno obrazovanje višestruko skuplje nego gimnazijsko. Srednjim stručnim školama ne ide naruku ni Strategija razvoja obrazovanja Srbije, koja predviđa povećanje broja mesta u gimnazijama, a kao još jedan ograničavajući faktor direktorka navodi da među roditeljima i dalje dominira svest da je bolje upisati dete u četvorogodišnji obrazovni profil nego izabrati majstorsko zanimanje. 
 
Upravo su četvorogodišnji smerovi koji su najtraženiji među đacima u ovoj struci ujedno i najzastupljeniji na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Njih je na birou krajem marta, prema podacima NSZ, bilo 3.679 od ukupno 8.164 nezaposlene osobe sa stručnom spremom iz oblasti građevinarstva.
 
Na portalu "poslovi.infostud.com" kažu za "Danas" da među zanimanjima iz građevinske struke, poslodavci najviše traže stolare, a značajna ponuda poslova je i za pozicije tesara i armirača. Traženi su i građevinski tehničari, ali za razliku od prethodnih zanimanja, za ovo postoji interesovanje.
 
Ipak, najveće interesovanje vlada za mesto šefa gradilišta telekomunikacionih mreža, gde se na jedno radno mesto prijavi čak 351 kandidat. 
 
Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković kaže da je razumljivo da niko neće da se školuje za zanatlije, jer su u pitanju slabo plaćene profesije. "Pravih, kvalitetnih majstora sa 10 ili 20 godina iskustva nema mnogo i zato su dobro plaćeni, najmanje 800 evra. Mladi, koji tek izlaze iz škole, moraju prvo da se dokažu i ne mogu da računaju na velike plate u početku. To je jedan od problema. Osim toga, u celom sektoru građevinarstva prosek plata je ispod republičkog proseka plata i zato je potrebno da imamo granski koletkivni ugovor kojim bi se to rešilo", zaključuje Torlaković.
  • Nele

    24.04.2018 13:10
    .
    Moj matori je radio u jkp,pa kad je video da od toga ne moze da hrani porodicu,uzeo neku bednu otpremninu i sam sebi otvorio firmu. Odlicno mu je islo,posle par godina mu se ukazala prilika da ode preko,i sad je u Geteborgu,prezadovoljan. Ima nesto do coveka,ali ima mnogo toga i do drzave.
  • Programer

    21.04.2018 09:12
    @лала
    Сад ми је јасније.

    Основни принципи ЕУ: слободан проток новца, робе и људи.

    Све што ваља у једном смеру, што не ваља у другом.

    Мада, и даље мислим да добар мајстор у Србији може да живи пристојно и није нецењен. ( с обзиром на све остало) Мој комшија заради само по комшилуку просечну плату професора.

    Е, сад, права радника, заштита на раду и остало се не побољшавају првомајским уранком и роштиљем, него као што су и на западу урадили. За први мај изађе у Лондону 200 000 радника на улицу, само да се види да су ту, а за осми март нема ружа и каранфила, него да се чује глас жена. Наравно, за то треба сви да буду уједињени.
  • milanm

    21.04.2018 09:04
    Uvek ista prica kad se spomene trziste rada, te svi odose u inostranstvo,nemacke, norveske,kanade, pa onda sto bi bili majstori kad moze preko stranke...
    Prvo za inostranstvo, ako nemas EU pasos u najvecem broju slucajeva mozes da se slikas, osim ako nisi neki vrhunski strucnjak ili imas negde vec sve u fulu obezbedjeno,a vecina nema.Trbuhom za kruhom tu ne pali sa nasim papirima. Kod nas EU pasos poseduje oko pola miliona ljudi,i oni najvise idu. Prvo se zaposljavaju domaci,pa radnici iz EU, mi smo ostatak sveta.Pa samo iz bivseg istocnog bloka u EU je oko 100 miliona ljudi.
    Drugo, stranka. Uclanis se u vladajucu stranku.Dobrodosli, na listi za posao ste 3521. Ako zelite posao donesite bar 200 sigurnih glasova. Ako nemate nekog glavonju u vrhu piramide da pogura,giljate bar 2 god volonterski za sendvic i sok, jer ste tek dosli. Za to vreme stranka padne s vlasti. A cak i da dobijete posao, to je pp ugovor,stalni radni odnos je rezervisan za rodbinu,kumove...A majstori nedostaju i u jkp.
    Dobar majstor ovde u NS moze da zaradi 100ak hiljada bez problema,sa mogucnoscu da kasnije otvori svoju firmu i bude sam svoj gazda.I ne samo na gradjevini, vec i mehanicari i sl. Nema ih na trzistu jer svi idu na fakultete jer boze moj mi smo univerzitetski grad. A tih Dr Mr ,sto neko spomenu,na birou u NS ima oko 10 hiljada,toliko o tome. Ali sta da se radi,sad je u trendu studiranje, sutra ce biti dubljenje na glavi pa ce svi to raditi. Neverovatno je koliko smo povodljiv narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.