Lokalne vlasti redom nude aerodrome državi

Posle gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića, koji je državi ponudio da od lokalnih vlasti preuzme upravljanje aerodromom Lađevci, juče se sa istom idejom javio i njegov kolega iz Užica Tihomir Petković.
On je pozvao Aleksandra Vučića, šefa države, Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da razmotre mogućnost da država preuzme aerodrom Ponikve, jer Užice "nema ni para ni kadrova za upravljanje tim aerodromom".
 
Inicijative dva gradonačelnika iz redova SNS praktično su podrška državnom vrhu, "u inat" Nišlijama koji su protestima odgovorili na nameru Vlade da preuzme njihov aerodrom "Konstantin Veliki", već razrađen, u koji nekoliko godina zaredom ulažu značajan novac iz lokalne kase. 
 
Kako piše list "Danas", stanje u kome se nalaze Lađevci i Ponikve, još ni blizu spremni za puštanje u saobraćaj, bitno se razlikuje od niškog aerodroma koji je poneo epitet najbrže razvijane vazdušne luke u Evropi, jer ga je grad u kratkom periodu od nekoliko hiljada doveo do prometa od preko 300.000 putnika. Očigledno ideja sračunata na politički više nego na ekonomski efekat brzo je prihvaćena.
 
"Za nekoliko meseci uz pomoć države aerodrom "Morava" kod Kraljeva postaće civilno vojni, a osim putničkog građani tog dela Srbije moći će da računaju i na vazdušni kargo saobraćaj. Svim aerodromima u Srbiji je potrebna pomoć države kako bi mogli da se razvijaju i da se u njih investira. Drago mi je što su građani Kraljeva i Čačka uvideli značaj aerodroma ali mi je žao i što u Nišu razmišljaju potpuno drugačije", izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, i pridružila se time desetogodišnjim uveravanjima vlasti da će aerodrom Lađevci biti otvoren za civilni saobraćaj.
 
Na iznenadnoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Užica unapred se zahvalio "Vladi Srbije, a pre svega Vučiću, što je za nekoliko godina uložila nekoliko miliona evra u infrastrukturne radove na užičkom aerodromu". Dodao je kako je pre nekoliko godina, kao opozicionar, bio najveći kritičar odluke tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, kojom je država prenela Gradu Užicu vlasništvo nad aerodromom Ponikve.
 
"Tada je prebačen "vruć krompir" Užicu. Mi nemamo ni kadrovske, ni finansijske potencijale da razvijamo aerodrom u obimu koji je neophodan", saopštio je Petković i dodao da se protivi i ideji po kojoj bi se, umesto sadašnjeg užičkog javnog preduzeća koje upravlja tom vazdušnom lukom, osnovalo regionalno javno preduzeće.
 
Dodavši da se za plate zaposlenih i održavanje aerodroma Ponikve, za koji je rekao da "praktično ne funkcioniše i da ima svega nekoliko letova malih aviona", iz užičkog budžeta godišnje izdvaja 200.000 do 300.000 evra, on je istakao da bi taj aerodrom morao da ima strategiju razvoja, ali da Grad Užice ne može o tome da odlučuje bez učešća Vlade Srbije.
 
"Duboko verujemo ovoj Vladi i predsedniku Vučiću, jer su oni jedini koji mogu da stave u punu funkciju Ponikve i to su dokazali na primeru Aerodroma "Nikola Tesla", koji se najbrže razvija od svih aerodroma u ovom delu Evrope", ocenio je Petković i dodao da je "svim građanima Srbije jasno da je potrebno da se Vlada uključi u upravljanje svim aerodromima u zemlji".
 
Rekavši da "Užičane ne zanima šta se dešava u Nišu i da građanima Niša želi sve najbolje", on je zamolio "Vladu i predsednika Vučića da deo novca od ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma izdvoje za završetak radova na Ponikvama". Petković je prokomentarisao istovetan zahtev kraljevačkog gradonačelnika zaključivši da je "sada pravi momenat da se takve molbe upute Vladi".
 
"Pretpostavljam da smo svi osetili da je pravi momenat za to, jer dolazi novac od ugovora o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla", a Vlada Srbije razmišlja o preuzimanju svih aerodroma u Srbiji", kazao je Petković, prenosi "Danas".
 
Ali, Ponikve, kao ni Lađevci, nisu spremni da uđu na tržište avio usluga, pa iako se gotovo desetak godina o tome kuju planovi, oni nisu odmakli dalje od političkog nivoa.
 
Prva zvanična ideja da se vojnom objektu u Lađevcima pridruži i civilni saobraćaj javila se 2009. kao inicijativa četiri okolna grada i sedam opština ka kojima gravitira oko dva miliona stanovnika. Stručnjaci su je u startu proglasili političkom. Ipak, 2010. bilo je objavljeno da je izrada studije opravdanosti razvoja civilnog avio saobraćaja poverena beogradskom preduzeću "Mašinoprojekt kopring".
 
Početkom maja 2012, nekoliko dana pred izbore, u medijima su osvanuli naslovi tipa "Aerodrom Morava samo čeka avione". Tvrdilo se da je, nakon ulaganja od 15 miliona evra, "spreman za prijem prvih putničkih letelica" uz preciziranje da će u početku "sletati manji avioni, dok je za veće potrebno proširenje piste i ugradnja signalizacije". Procene su bile i da bi već tog leta "prvi putnici mogli da se u svet otisnu iz srca Srbije". Očekivalo se da "avioni tipa ATR polete već za nekoliko meseci, dok će sletanje većih putničkih letelica biti moguće tek posle druge faze radova, koje će finansirati Turska". Slične "vesti" javljale su se gotovo svake godine, a najčešće pred neke pretpostavljene ili zakazane izbore.
  • Radivoje Rokvić

    25.04.2018 08:26
    I dalje se pitam
    Zašto "država" ne može da ulaže u aerodrom koji je u vlasništvu grada? Ako može da pomaže R.Srpskoj, da daje donacije Srebrenici onda valjda može da "pomogne" i svom narodu od njegovih para. Pokušavam da shvatim logiku ali mi ne ide. Zamoli bi nekog od botova da mi objasni.
  • Stefan

    21.04.2018 22:40
    Kraljevo i Uzice su spremni da daju svoje aerodrome drzavi, jer nemaju novac koji bi samostalno ulozili i tako osposobili aerodrome kako bi bili u funkciji. To je u interesu lokalne samouprave, ali i u interesu gradjana tih gradova u Srbiji. Predsednik i Vlada Srbije ce odluciti.
  • serontin

    21.04.2018 22:30
    gutz8
    Zasto da ne? Tamo gde se moze modernizovati aerodrom i ostvariti veci profit u poslovanju podrska drzave je dobrodosla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.