Brnabić: Sve institucije obavezne da strogo kazne ubice i silovatelje dece

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je dužnost i obaveza svih institucija da osiguraju da ubice dece, silovatelji i nasilnici budu najstrože kažnjeni.
Brnabić: Sve institucije obavezne da strogo kazne ubice i silovatelje dece
Foto: 021
U odgovoru na otvoreno pismo direktora Fondacije "Tijana Jurić" Igora Jurića, koji je Skupštini Srbije predao peticiju da se izmenama Krivičnog zakonika uvede doživotni zatvor za ubice dece, premijerka je kazala da je "država odlučna" i da je Ministarstvo pravde angažovano na usvajanju novog zakona.  
 
"Verujem da ovakva vrsta zločina zaslužuje apsolutno najstrožu kaznu i za mene tu nema nikakve dileme. Svesna sam da proces traje duže nego što ste očekivali, ali samo iz jednog razloga: da dobijemo dobar zakon koji kada bude usvojen, neće biti osporavan", navela je predsednica Vlade Srbije, a preneo "Blic".  
 
Prema njenim rečima, važno je da taj zakon bude jasan i primenljiv od prvog dana njegovog važenja.  
 
"Takvo rešenje će omogućiti da počinioci ovakvih zločina budu kažnjeni, bez izuzetka", navela je Brnabić. 
 
Fondacija "Tijana Jurić" predala je prošlog novembra Skupštini Srbije inicijativu sa više od 158.000 potpisa građana za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece. Tom inicijativom za promenu Krivičnog zakonika, traži se i da ti osuđenici nemaju pravo na uslovnu slobodu.  
 
Trenutna maksimalna kazna za ubistvo dece je od 30 do 40 godina, a predlagači inicijative smatraju da nije dovoljna.  
 
Podsetimo, u jednom od poslednjih slučajeva zlostavljanja dece, meštanin Zaječara nagodbom sa Tužilaštvom dobio je godinu dana zatvora, o čemu više OVDE.
  • kimi

    21.04.2018 18:17
    Cane tebra ..
    A zamisli tebi neko napravi namestaljku pa te koknu ... a npr svi tvoji znaju da nisi nista uradio??
    Smrta kazna je bolesna koliko i silovanje ili ubistvo.
    Razlike nema.
    Ja se ne slazem da bilo koje ubistvo ,osim u smislu okolnosti, treba da se razlikuje od drugog.
    Ja ne zelim da postoji razlika po tezini ubistva samo na osnovu godina zrtve. To nije normalno.
    Nije problem dozivotna, ali to onda tako treba sa svako ubistvo.
    Ali evo negde sam bio procitao jedan dojajan komentar ... sta npr sa nekim ratnim zlocincem koji je pobio ili pod cijom direktnom komandom je pobijeno stotinu ,hiljadu, desetine hiljada ljudi?
    Taj dobije dozivotnu isto kao 1 covek koji je ubio jedno dete?
    Meni je to nenormalno ,i besmisleno.
    U sustini sam protiv smrtne, i protiv selekcije ,sve ostalo je otovreno ,kao i cinjenica da uvek neko moze biti nepravedno ili namerno nepravedno osudjen za nesto ,nije da toga nema..
  • nn

    21.04.2018 16:59
    posebno sto je dokazano pravilo da silovatelji ponavljaju zločine čim izadju iz zatvora. Dakle nikad nije jednom., Mi kad to znamo a ne cinimo nista da sprecimo smo saucesnici. U Danaskoj ih kastriraju hemijski.
    Kad se setim da smo ceo vek proveli cekajuci na prijem kod lekara i gurali se kao stoka po salterima SAMO ZATO sto je neko tako hteo JER NIJE NISTA LAKSE BILO OD ZAKAZIVANJA TERMINA primenim analogiju na svaki nonsesns. Samo je korak do raja.
  • -

    21.04.2018 16:29
    ti nasilnici su bolesni
    ali i ovo krvožedno društvo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.