Bez napretka u zaštiti prirode, godišnje strada i do 170.000 divljih ptica

Najnoviji Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora sa EU ukazuje da je izuzetno malo napretka postignuto u delu zaštite prirode.
Izveštaj, pored ostalog, nedvosmisleno ističe neusklađenost pravnih normi zaštite prirode sa lovnim zakonodavstvom, budući da se na listi lovnih vrsta nalaze ptice koje prema Direktivi o pticama EU tamo ne mogu da budu. "Divlje životinje se hvataju i ubijaju na nedozvoljene načine, poput široko rasprostranjenog krivolova uz vabljenje elektronskim vabilicama", kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).
 
DZPPS je u septembru 2017. javnosti predstavilo "Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama za period 2000-2017. godine", koji obrađuje 1.849 dokumentovanih slučajeva u kojima je stradalo 220.886 jedinki divljih ptica. Procene ukazuju na to da u Srbiji od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja godišnje strada 120.000-170.000 jedinki divljih ptica.
 
"Ono što mi svakodnevno zatičemo na terenu jesu drastični primeri uništavanja ptica i prirode, što možemo oceniti kao nebrigu za sopstveno prirodno nasleđe", kaže Milica Radanović iz DZPPS, koordinatorka projekta Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji. Već pet godina zbog trovanja masovno stradaju ugrožene i strogo zaštićene ptice grabljivice, a u tom periodu nije podneta niti jedna krivična prijava za te zločine, ukazuje ona.
 
Srbija je izrazila želju da postane deo Evropske unije i time se obavezala da uskladi i unapredi svoje pravne norme. Na tom putu Poglavlje 27 prepoznato je kao najskuplje i najsloženije, a sa druge strane iako budžetska sredstva namenjena za razvoj nacionalne ekološke mreže i NATURA2000 mreže postoje, ona se ne koriste.
 
Pored neusklađenosti domaćeg zakonodavstva, iz izveštaja se vidi da Srbija ne ulaže dovoljno napora da ispoštuje obaveze preuzete međunarodnim ugovorima, a primer za to su nedovoljni kapaciteti za sprovođenje CITES konvencije. 
 
O trovanju zaštićenih vrsta, 021 je pisao u više navrata, o čemu više OVDE.
 
Poražavajuća činjenica je da se počinioci, i u retkim slučajevima kad budu otkriveni i završe u tužilaštvu, izvuku na mogućnost oportuniteta, samo sa novčanim kaznama. Pri tome, Evropa pritiska Srbiju da unapredi procesuiranje i rešava slučajeve trovanja zaštićenih vrsta, što država i dalje obavlja traljavo - ali bolje nego ranijih godina. O ovoj temi čitajte u našem članku OVDE.
  • Ginger Pig

    22.04.2018 10:18
    Sve gine i umire od trovanja u Srbiji.
    Ovo je glup, proklet i oholosti pun narod narod.
  • lost

    22.04.2018 08:14
    Zbog cega je sve u ovoj izgubljenoj tacki civilizacije totalno unistavajuce i destruktivno ?
  • LALA

    22.04.2018 07:35
    samo u Smrdiji
    Tako je to u drzavi Zikine sarenice i Nade Macure .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.