Koliko je ugrožen život sudijama u Srbiji?

Koliko sudija u Srbiji trenutno ima policijsku zaštitu – tajni je podatak, a ko će je od nosilaca sudijske funkcije imati zavisi od procene ugroženosti, koja je uslovljena društvenim, političkim i ekonomskim prilikama u Srbiji.
Koliko je ugrožen život sudijama u Srbiji?
Foto: 021.rs
Saopštiti tačan broj sudija koji je pod zaštitom državnih službi bezbednosti ili pak reći u kojim predmetima oni postupaju (neobjavljivanje imena se podrazumeva), kažu Politikini sagovornici, značilo bi iscrtati im metu na čelu.
 
Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, smatra da sudije u Srbiji nisu ništa više ili manje ugrožene od kolega u drugim državama i da naša zemlja ne predstavlja nikakav izuzetak u tom smislu.
 
"Nezavisnost sudije je neprikosnovena i zagarantovana Ustavom i zakonom, ali ona sa sobom nosi i bezbednosne rizike. Iako su pretnje sudijama česte, one ne iziskuju uvek potrebu za fizičkom zaštitom, već to zavisi od bezbednosne procene ugroženosti u svakom konkretnom slučaju. Za vreme mog petogodišnjeg mandata, sudije su mi se obraćale i informisale me o svim pretnjama koje su razmatrali i procenjivali nadležni organi. Kada govorimo o pretnjama nosiocima pravosudnih funkcija uopšte, treba reći da se one poslednjih godina češće upućuju preko interneta i društvenih mreža. Određeni broj ovakvih slučajeva je procesuiran pred Višom javnim tužilaštvom u Beogradu", kaže Stepanović.
 
Sudijska funkcija, prema njegovim rečima, podrazumeva donošenje odluke o najvažnijim ljudskim pravima i interesima, pa samim tim, pretnje najčešće potiču od nezadovoljnih stranaka u postupku. Prevashodno su to okrivljeni pošto se njima, u sudskim postupku, može uskratiti, odnosno ograničiti jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu.
 
Nijedan sudija, bez obzira na to u kojim predmetima i odeljenjima postupa (odeljenje za organizovani kriminal, za ratne zločine,  borbu protiv korupcije) nema zaštitu koja se podrazumeva.
 
"Prema mojim saznanjima, sa pretnjama i bezbednosnim izazovima suočavale su se sudije beogradskog Višeg suda bez obzira na to u kojoj materiji postupaju. Ipak, najviše sudija 'po zaštitom' bilo je među onima koji postupaju u krivičnoj materiji. Primera radi, više od 10 sudija iz redova kako opšteg, tako i posebnih krivičnih odeljenja ovog suda, nalazilo se u nekom trenutku pod zaštitom MUP-a ili drugih službi bezbednosti. Danas se u Višem sudu u najvećem broju slučajeva pruža zaštita sudijama koje postupaju u krivičnim predmetima organizovanog kriminala. Ovaj sud ne samo što je nadležan da sudi za najteža krivična dela, već je isključivo nadležan da postupa u predmetima u kojima su okrivljeni pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, zato što su sudije u njemu izloženije javnosti od kolega u drugim sudovima, a samim tim je i njihova bezbednost češće bila predmet analize u pogledu stepena ugroženosti", navodi predsednik Višeg suda u Beogradu.
 
Koliko dugo će neki sudija biti pod zaštitom državnih službi bezbednosti zavisi, opet, od procene ugroženosti i njenog intenziteta. Poslovi bezbednosti nosilaca najviših sudijskih funkcija, kako je za Politiku rečeno u MUP, povereni su Jedinici za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata.
 
Ostatak teksta čitajte u današnjoj Politici.
  • Bond

    22.04.2018 15:36
    Treba da im je ugrožen, zato što su to zaslužili svojim lošim i nesavesnim (ne)radom...........
  • /

    22.04.2018 14:30
    /
    onako kako resavaju se svojski trude da i zivot NE bude ugrozen
  • Бранко

    22.04.2018 14:16
    НЕМАЈУ ОДГОВОРНОС !
    Ни један тужилац, ни судија није напустио Србију зато што му је лоше!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija