Sutra 19 godina od bombardovanja zgrade RTS i smrti 16 zaposlenih

Sutra se navršava 19 godina od NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, kada je poginulo 16 radnika te televizije, što je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.
U noći 23. aprila 1999. godine u 2.06 časova u agresiji na Srbiju, NATO je izvršio napad na zgradu RTS u centru Beograda.
 
Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" je 2000. godine saopštila da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade televizije.
 
Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije pozvali su novinarske asocijacije i sindikate iz država članica NATO-a da zatraže u svojim zemljama nezavisne istrage tog ratnog zločina.
 
Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.
 
Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović je u Beogradu 2002. godine osuđen na 10 godina zatvora, zbog toga što nije poštovao naređenje tadašnje savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.
 
Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.
 
Mandat vladine komisije za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića proširen je i na slučaj ubistva medijskih radnika RTS u bombardovanju 1999. godine.
 
Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su 24. marta 1999. godine i u njima je u 78 dana ubijeno najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.
 
U znak sećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik "Zašto?", kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.
 
U proleće svake godine u znak uspomene na poginule medijske radnike RTS-a održava se memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom "Igrajmo za 16".
  • *****

    22.04.2018 17:58
    Moral i etika behu nekad
    Niko me neće ubediti da je i danas moguće ponavljanje iste stvari, odnosno obmana ljudi, manipulisanje informacijama i korištenje ljudskih žrtava radi političkih ciljeva.
    Tu ne govorim o vrsti vlasti, o ličnostima, već jednostavno o ustanovljenom pravilu da je danas
    dozvoljeno sve.
    Jedno se priča u javnosti a drugo radi u pozadini.
    Mediji su sredstvo u rukama jačeg.
  • VladaN

    22.04.2018 17:35
    hoce li se...
    ...ondašnji ozloglašeni ministar informisanja setiti ovoga i usuditi ista da kaže? Da podsetim pre svega "kompletne idiote" koji ga ne poznaju da im je to današnji preCednik drzave.
  • Ravničar

    22.04.2018 17:05
    Spodobe koje su danas na vlasti su žrtvovale ovih 16 žrtava u RTS-u. Oni koji su bili bliski režimu su dobili sms poruke da izađu iz zgrade neposredno pre udara. Ovo bi moglo da se klasificira kao naručeno režimsko ubistvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija