Za dve godine skupštine 25 poslanika napustilo stranku na čijoj listi su izabrani

Tri poslanička kluba su nestala, tri nova su formirana, a dva su rekonstruisana za dve godine koliko je prošlo od izbora aktuelnog saziva Narodne skupštine.
Za dve godine skupštine 25 poslanika napustilo stranku na čijoj listi su izabrani
Foto: 021.rs

Za isto vreme, 25 poslanika napustilo je stranku na čijoj listi su izabrani, a u ovom političkom karambolu van poslaničkih grupa ostalo je, barem trenutno, osam narodnih predstavnika. Najsvežiji poslanički klub formiralo je petoro bivših članova DJB Aleksandar Stevanović, Tatjana Macura, Nenad Božić, Ljupka Mihajlovska i Vladimir Đutić, a nazvali su ga "Slobodni poslanici".

Za sličan naziv "Klub samostalnih poslanika" opredelilo se i troje poslanika koji su ranije napustili stranku Saše Radulovića i koji su napravili "tehnički" savez sa članovima Nove stranke Zoranom ŽIvkovićem i Marinikom Tepić (koja je u međuvremenu podnela ostavku na funkciju u ovoj partiji). U prvobitnom klubu DJB sada je ostalo sedam članova.

DJB je, ipak, prošao bolje nego DSS, koji je ostao bez poslaničke grupe, ali i bez nekoliko poslanika, uključujući i bivšu predsednicu Sandu Rašković Ivić. Potresa je bilo i u vladajućoj koaliciji pa se, posle sukoba Velje Ilića sa Aleksandrom Vučićem, raspala i poslanička grupa Nove Srbije. Poslanici verni Iliću tada su se udružili sa Sandom Rašković Ivić i Đorđem Vukadinovićem (takođe izabranim na listi DSS) i formirali grupu "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije". Rašković Ivićev je u međuvremenu postala potpredsednica Narodne stranke Vuka Jeremića, specifične i po tome što je njena potpredsednica u jednom, a zamenik predsednika Miroslav Aleksić u drugom klubu (SDS - Narodna stranka). Aleksić je bio u ovoj grupi kao predstavnik Narodnog pokreta Srbije, a po formiranju Jeremićeve partije, nije ih napustio već je samo "rekonstruisano" ime kluba.

Bez kluba je ostao i Nenad Čanak iako je to nakratko odložio Čedomir Jovanović koji je, kada je Marinika Tepić izašla iz LSV, napustio klub LDP i ušao u Čankovu poslaničku grupu da bi je sačuvao. Tada je međutim otišao Goran Čabradi (Zelena stranka) pa su se i Jovanović i Čanak vratili u klub LDP-SDA čijem je imenu tada priključen i LSV.

Jedini poslanik koji je, nakon napuštanja stranke, vratio poslanički mandat je Miloš Bošković iz DJB. Ipak, ne može se reći da je time učinio neku uslugu stranci, pošto će na njegovo mesto doći Nada Kostić koja je u međuvremenu, takođe napustila Radulovića.  

  • Vule

    23.04.2018 09:29
    Zaključak
    Obzirom da su svi isti, za to postoje dva objašnjenja.
    Prvo, to pokazuje o kakvim se ljudima radi!
    Drugo, možda tih 25 stranke ne mogu da ucene na vernost, tj. nemaju ih u šaci, pa su slobodni unovčiti svoje poslanstvo. Ostali, skupljeni sa "štapa i kanapa" moraju biti verni svom vođi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.