"Rad na Medijskoj strategiji zaustavljen jer radna grupa nema pun legitimitet"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučila da se zaustavi dalji rad na Medijskoj strategiji jer radna grupa koja se time bavi nema pun legitimitet usled odsustva svih relevantnih medijskih udruženja.
"Rad na Medijskoj strategiji zaustavljen jer radna grupa nema pun legitimitet"
Foto: 021.rs
Ona je kazala da je dogovoreno da savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević pomogne u daljoj komunikaciji u vezi izrade Medijske strategije kako bi se stvorila atmosfera u kojoj je moguće voditi dijalog.
 
"Dogovorili smo da Suzana Vasiljević, kao osoba koja ima jako dug staž u saradnji sa medijima i lično poznaje sve urednike i većinu novinara kao i predstavnika medijskih udruženja, pomogne u daljoj komunikaciji u kojoj ne moramo svaki put da se slažemo ali moramo ostati posvećeni dijalogu", rekla je Ana Brnabić.
 
Premijerka je navela da je važno da, u slučaju da se nastavi rad na medijskoj strategiji, medijska udruženja neće ponovo napuštati dijalog, kao i da će Ministarstvo kulture ostati krovni resor u okviru koga će se razvijati medijska strategija.
 
"Ne mislim da moramo da krenemo od nule već od one tačke u kojoj su medijska udruženja, jedna za drugim, napuštala radnu grupu", rekla je Ana Brnabić.
 
NUNS će tek odlučiti o učešću
 
NUNS podržava izradu nove medijske strategije, a da li će učestvovati u njenom kreiranju zavisi od sadržine poziva koji bude upućen tom novinarskom udruženju, rekao je danas predsednik NUNS Slaviša Lekić. Povodom zaustavljanja rada na izradi medijske strategije, posla iz koga se NUNS ranije povukao, Lekić kaže da je stopiranje rada na izradi tog dokumenta znak da se vlast prizvala pameti i da želi strategiju koja će omogućiti da se država ne meša u rad medija.
 
"Video sam nacrt medijske strategije koja je zaustavljena i to je katastrofa, svodi se na brutalni povratak države u medije. Ako sam dobro razumeo savetnicu predsednika juče, to je ono što oni hoće da izbegnu, hoće da se država ne meša u rad medija i ja tu inicijativu ispred NUNS-a podržavam", naveo je Lekić. Kako kaže, u izradi te strategije nisu učestvovala najvažnija medijska udruženja, te je pohvalno što je i država sada priznala da taj dokument nije validan.
 
"NUNS će u zavisnosti od sadržine poziva odlučiti da li će učestvovati u izradi nove medijske strategije ili ne. Naš je interes da učestvujemo i damo doprinos izradi tog važnog dokumenta", navodi Lekić i dodaje da je to udruženje u proteklih nekoliko meseci radilo na izradi alternativne medijske strategije. Ta strategija, kaže, nije savršena, ali može biti osnova za dalji rad i polazna tačka za izradu nove, zvanične strategije za medije.
 
Udruženje novinara Srbije podržalo je odluku da se formira nova radna grupa za izradu Medijske strategije i zatražilo da ta radna grupa bude formirana što pre i da njen mandat bude jasan i realno vremenski oročen. U saopštenju UNS je istakao da radnu grupu treba da čine predstavnici reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja i pozdravio najavu da će biti angažovani i predstavnici međunarodnih novinarskih organizacija.
 
UNS je podsetio i da je više puta upozoravao da državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović nema podršku medijske zajednice u tom poslu, a da odluka državnog vrha o zaustavljanju rada na Medijskoj strategiji govori da ne uživa ni podršku države. Udruženje je zatražilo da Ministarstvo kulture i informisanja objavi Nacrt medijske strategije, kako bi stručna javnost i građani imali potpuni uvid u taj dokument koji u nekim delovima može biti polazna osnova za rad nove radne grupe.
  • sin i unuk novinara

    24.04.2018 20:16
    secate li se zakona 1999?
    dragi moji novinari, zelim vam svu srecu ovog sveta! ja se secam zakona koji je vazio 1999. i secam se ko je bio autor istog... i sad marginalizuju sve sa ciljem da daju legitimitet zakonu koji ce skuvati u autokratskoj kuhinji bez trazenja misljenja struke
    ovo je trenutak kad treba dici glas!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.