Poverenik: Lični podaci se kradu preko lažnih nagradnih igara na internetu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti navodi da mu često pristižu prijave građana povodom lažnih nagradnih igara koje se postavljaju na društvenim mrežama, preko mobilnih aplikacija i slično.
Poverenik: Lični podaci se kradu preko lažnih nagradnih igara na internetu
Foto: Pixabay
Organizatori lažnih nagradnih igara se služe nazivom nekog od poznatih privrednih društava ili brendova i od učesnika traže dostavljanje fotografije ili skeniranog ličnog dokumenta, uglavnom lične karte ili pasoša, na kojoj je potrebno da se vidi fotografija te osobe. Potom se navedena internet stranica ili nalog na društvenoj mreži na kojoj je postavljena lažna nagradna igra naprasno gasi. 
 
"Pribavljeni lični podaci građana, odnosno kopije njihovih ličnih dokumenata, ostaju u posedu nepoznatih lica, sa ne malom verovatnoćom da mogu biti zloupotrebljeni. Preko izvora na kojima su postavljene lažne nagradne igre ne može se utvrditi ko iste organizuje, niti sprovesti nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane njihovog organizatora, a u navedenim radnjama prepoznatljivi su elementi više mogućih krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti, koja se vrše korišćenjem interneta (prevara, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga). Poverenik je u pismu upućenom tužilaštvu sugerisao da se na ovu pojavu obrati pojačana pažnja. Građane koji mu se obraćaju tim povodom, Poverenik upućuje da podnesu krivičnu prijavu Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na vtk@beograd.vtk.jt.rs", navodi služba Poverenika.
 
Podatke, dodaje ovaj organ, ne treba olako ostavljati na internetu i uvek je potrebno prvo proveriti da li određenu nagradnu igru organizuje zvanična stranica neke firme ili je reč o prevari.
  • Odgovornost

    27.04.2018 17:34
    Problem nije u krađi podataka
    Nije problem u krađi podataka.
    I pre 30 godina je svako mogao da dođe do svačijih podataka, iz kartoteka.
    Ali...
    NIje se moglo desiti da ih i upotrebi.
    Znači, problem je u onima koji PRIME PODATKE:
    Koji, bez provere, otvaraju na tuđe ime bilo šta.
    Što, na primer, ne možeš sa ukradenim podacima da odeš u MUP i kažeš:
    "Evo, imam podatke, uradite mi li;nu kartu i paso[, a i oru\ani list / na ovo ime i adresu.
    Ma imam i JMBG, imam sve."
    A????!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija