NUNS: Tužilaštvo sve manje radi u skladu s pravom, a sve više u interesu SNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je da je "sramna i skandalozna" odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da ponovo odbaci krivičnu prijavu novinarke lista "Danas" Lidije Valtner zbog napada na nju tokom prošlogodišnje inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.
NUNS: Tužilaštvo sve manje radi u skladu s pravom, a sve više u interesu SNS
Foto: Pixabay
"Sredinom novembra prošle godine, Prvo osnovno tužilaštvo je, uz objašnjenje da nije nadjen osnov za krivično gonjenje, odbacilo krivičnu prijavu novinara koje je tada napalo obezbeđenje Srpske napredne stranke. Tužilaštvo se tada više oslonilo na iskaze stranačkog obezbeđenja, optuženog za nasilje, nego na fotografije i svedočenja koje pokazuju njihovo ponašanje", navodi NUNS.
 
To je bio i povod da NUNS zamrzne svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja.
 
Na tu odluku tužilaštva prigovor je podnela samo Lidija Valtner. Više javno tužilaštvo dalo je nalog da Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sprovede dokazne radnje saslušanjem osumnjičenih i ispitivanjem novinarke.
 
Prvo osnovno javno tužilaštvo juče je objavilo da "iz svih izvedenih dokaza ne proizilazi osnov sumnje da je bilo ko od osumnjičenih na bilo koji način ugrozio sigurnost oštećene pretnjama da će napasti na njen život ili telo".
 
"Iako je za razliku od prethodnog obrazloženja, Prvo javno tužilaštvo ovom prilikom izbeglo cinizam i gotovo otvoreno ruganje žrtvama, ubeđujući ih kako su ih batinaši zapravo štitili, poslednja odluka ima ogromne negativne efekte. Ona ne samo da ne uliva ni pravnu ni bilo koju drugu sigurnost novinarima, već predstavlja još jedan dokaz da ova institucija (tužilaštvo) sve manje radi u skladu s pravom i pravdom a sve više u interesu jedne strane – vladajuće Srpske napredne stranke", smatra NUNS.
  • Dolma

    28.04.2018 20:59
    Užas
    A kada je ono radilo po vašim instukcijama to je po vama bilo baš cool.
    Usput, vi čak niste ni bi bili na izborima, niti ste dobili vlast, a upravljali ste i tužilaštvom i sudovima, ali i policijom, usmeravajući istrage u pravcu koji vam je najviše odgovarao.
    Naravno, sve suprotno zakonu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.