Koliko je koja stranka potrošila novca u izbornoj kampanji

Redovni lokalni izbori u Beogradu, održani 4. marta, potvrdili su pravilo da oni koji najviše potroše u kampanji, najbolje prođu na biralištima, piše današnja "Politika".
Prema izveštaju o troškovima kampanje, koje su izborne liste bile dužne da dostave Agenciji za borbu protiv korupcije, vidi se da je lista okupljena oko Aleksandra Vučića potrošila više nego sve ostale liste zajedno - 326,4 miliona dinara i na kraju dobila i mandata u gradskom paralamentu više nego svi ostali.
 
Drugoplasirana lista koju je predvodio Dragan Đilas utrošila je za kampanuju oko 113,6 miliona dinara i osvojila 26 mandata.
 
Da pomenuto pravila ipak nije striktno, pokazuju preostale dve liste koje su prešle cenzus, ali i one koje nisu uspele, piše "Politika".
 
Lista Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme treća je po utrošenim sredstvima 42,8 miliona dinara, a dobila je osam mandata, dok je lista Aleksandra Šapića sa blizu pet miliona dinara osvojila 12 mandata u Skupštini Grada. Od onih koji nisu prešli cenzus, kako se navodi, radikali su potrošili blizu 29 miliona dinara, lista koju je predvodila Demokratska stranka oko 14,3 miliona, koalicija DJB-Dveri oko 11,3 miliona, DSS- 7,8 miliona, LDP - 5,6 miliona, "Žuta patka" 1,7 miliona dinara.
 
"Politika" dodaje da su, među onima koji su više potrošili, nego što su prikupili novca za račun za kampanju, SPS-JS, DSS, LDP, liste DS-a, Drgana Đilasa, radikala...
 
Kao izvore sredstava upotrebljenih za kampanju, "Politika" navodi da je Đilasova lista od 85 građana prikupila ukupno 23,7 miliona dinara.
  • :)

    02.05.2018 14:05
    @gradjanin
    Тачно, а сећам се и да је Томин и СНС-ов “главни адут” у другом председничком кругу био, како је ДС “покрао” гласове. Као доказ, СНС је “носао” около неке провидне џакове с разнобојним гласачким листићима и тврдио како ће тражити после избора да се све то истражи.
    Те џакове више није нико видео, нити их је ико из СНС-а спомињао.
    ДС је мирно предао власт.
    Остало је познато.
  • dragan

    29.04.2018 22:16
    hh
    Dosta se trošilo
  • kele

    29.04.2018 21:23
    Bitno da SNS uvek pobedjuje !
    Bitno da SNS uvek pobedjuje !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.