Šarčević: Izbaciti stih Cecine pesme iz radne sveske za srpski jezik

Ministar prosvete Mladen Šarčević tražio je od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ bude izbačen zadatak u kojem se pominju stihovi pesme "Sećaš li se lepi grome moj", koju peva Svetlana Ceca Ražnatović.
Šarčević je od ZUOV-a, u čijoj nadležnosti je odobravanje udžbenika, zatražio i da se ubuduće vodi računa i da se ne dopuštaju ovakve stvari, piše Danas.
 
Podsetimo, radna sveska u kojoj je naveden pomenuti stih u jednom zadatku kao primer popularne muzike odobrena je još 2014. godine, a nedavno je bez ijedne primedbe i drugo izdanje dobilo "zeleno svetlo" stručnjaka ZUOV-a.
 
Jedan od autora radne sveske Vlado Đukanović je izjavio da nije primer pevačica Svetlana Ražnatović, već pesma "Lepi grome moj".
 
Polemika o tome da li je stihovima Svetlane Ražnatović mesto u udžbeniku pokrenuta je na društvenim mrežama, nakon što je objavljena fotografija jednog zadatka iz radne sveske, u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu u stihovima iz poezije i popularne kulture.
  • Roki

    04.05.2018 13:57
    @Milenica
    Nisam ja maliciozan nego sam samo iskren. Ljude to iritira. Glasni, napadni, bahati, prosti ljudi koji su se sjatili ovde idu ljudima na zivce. Igrom slucaja, vecinom im se imeha zavrsavaju na O. Sta da radimo? Ja ih ne mrzim i ne zelim im zlo ali me svejedno nerviraju i gledam da ih se klonim. Eto. Kao kad ti smeta komsija koji svako jutro ispor tvog prozora cele zime turira auto, tako mene iritira ta njihova galama i prenaglaseni nacionalni ponos. Tururaju na sve strane i namecu se vrlo otvoreno i bezobrazno pa su tim putem dospeli i da pisu udzbenike.
    Mozete sad da mi kazete da sam sovinista i bla-bla... dzaba vam je to. Ovo je istina. Nijedan stereotip nije potpuno nezasluzen.
  • profesor

    03.05.2018 20:44
    Ma ja bih radije izbacio ovog ministra-malogradjanina iz Vlade...
  • gari

    03.05.2018 19:54
    @Roki
    Opušteno, njihova deca će i tako govoriti ekavicu. Poznato je da deca usvajaju dijalekat i akcente od druge dece tokom odrastanja, tj. da je to presudno, i ima daleko veći uticaj od toga kako se priča u kući.

    Drugo je to što konkretno Vojvođanski govor možda nestaje, ali to je više vezano za centralizaciju naše zemlje, i označavanje nekih stvari nepravilnim. A poznato nam je već kako se određuje to šta je pravilno, a šta ne. Evo, sad su stavili da 19:53 nije pravilno, već da treba 19.53. *facepalm*

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.