Od septembra 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu

Od naredne školske godine biće uvedeno 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, u srednjim stručnim školama u Srbiji.
Od septembra 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu
Foto: Pixabay
Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić kaže da su novi obrazovni profili uvedeni u skladu sa potrebama tržišta rada i da se odnose na oblasti hotelijerstva i turizma, građevine, informacionih tehnologija, mašinstva i elektrotehnike.
 
"Možemo da se pohvalimo da smo prošle godine u okviru standarda kvalifikacija umrežavali veštine, a ovog puta umrežavamo područja rada. Tako, recimo, tehničar mehatronike ima umreženo elektrotehniku, mašinstvo i informacione tehnologije", pojasnila je Grujićeva.
 
Novi obrazovni profili po dualnom modelu su: elektrotehničar informacionih tehnologija, operater osnovnih građevinskih radova, tehničar mehatronike, turističko-hotelijerski tehničar, tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, operater u prehrambenoj industriji, kuvar, konobar, mesar, cvećar-vrtlar.
 
Od naredne školske godine po dualnom modelu obrazovanja radiće 84 škole u 59 gradova u Srbiji, što je, prema rečima pomoćnice ministra prosveta, za deset odsto više nego prošle godine. Povećan je i broj kompanija u kojima će učenici učiti kroz rad.
 
Prošle godine u projekat je bilo uključeno 200 kompanija, a akcionim planom Vlade Srbije bilo je predviđeno da se od naredne školske godine uključi 300 kompanija. "Ove godine prijavilo se čak 800 kompanija i ispunjavaju neophodne uslove. Očekujem da će već u prvom krugu biti popunjena sva mesta u školama koje rade po dualnom modelu", naglasila je Grujićeva.
 
Dodaje da su učenici shvatili koliko je važno da se teorijska znanja stiču u školi, a da se veštine upravljanja znanjima stiču u kompanijama u realnom radnom okruženju. O kvalitetu dualnog obrazovanja, kako kaže, govore podaci koji će biti objavljeni polovinom ove godine a koje je radila ETF organizacija – Evropska fondacija za obuke.
 
"Podaci govore da je 85 odsto učenika reklo da se nisu pokajali što su upisali dualno obrazovanje. Opredelili su se na vreme i jako su zadovoljni. Oko 90 odsto poslodavaca koji su u sistemu dualnog obrazovanja je izjavilo da želi da nastavi tu saradnju, a 60 odsto poslodavaca je spremno da mlade ljude odmah posle formalnog školovanja zaposli", kaže Grujićeva.
 
Podseća da učenici koji uče po dualnom modelu obrazovanja teorijska znanja stiču u školi, a praktična u kompanijama, ali da nisu zaposleni u tim kompanijama, već su na učenju kroz rad.
 
Šefica Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta i član Komisije za implementaciju dualnog obrazovanja Vlade Srbije Ursula Renold kaže da treba vremena za uspešno povezivanje obrazovnog sistema i komapnija. Ubeđena je, kako kaže, da će taj proces u Srbiji napredovati, da mu treba malo vremena, kao i u svakoj drugoj zemlji.
 
Kako kaže, u Švajcarskoj kada se uvodi novo zanimanje potrebne su tri godine priprema da bi se to implementiralo u škole. "Važno je kompanijama u kojima se učenici obučavaju da pokažemo kakvu korist oni ostvaruju. Ako ostvare neki profit to će ih održati u želji da nastave obuku učenika. Moramo se potruditi da sve zainteresovane strane budu zadovoljne", zaključila je Grujićeva.
  • Finansista

    13.05.2018 22:42
    Stranacki strucnjaci
    Deca koja su naucila da rade i sada imaju pune ruke posla. Pitajte molere, varioce, elektricare ako ne verujete. Deca koja su uclanjena u stranke sede i cekaju da ih njihov preCednik zaposli u JKP, naravno kad zasluze tj. kad donesu zadovoljavajuci broj glasova. Stvaramo retarde i nesposobnjakovice pa nam tako i ide. Neka..oni ce smanjiti deficit sigurno i vinuti nase rezultate u nebesa.
  • naivcina

    13.05.2018 22:28
    .
    Sve smo imali nekad davno u SFRJ sad smo uvezli sa licencom.Zvalo se skola ucenika u privredi,pa skola sa dva dana prakse pa u starijm razredu tri dana prakse nedeljno .E ne zove se vise tako nego dualll ma dajte .....
  • IvicA bez marice

    13.05.2018 22:22
    @Noname
    Ja vas od spolja sve volim. Svi koji su otisli i ostali u drugim zemljama izgube malo kompas za stanje u Srbiji. Ovde je nekada davno sve to postojalo. A ond je dosla demokrarija, a moral napustio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.