Državljani Srbije švercovali migrante kamionima

Petoro državljana Srbije i još tri strana državnanina uhapšeni su zbog krijumčarenja ljudi u okviru višemesečne međunarodne istrage na teritoriji Rumunije, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.
Postoje osnovi sumnje da su članovi ove organizovane kriminalne grupe omogućili nedozvoljen tranzit za 79 iregularnih migranata od Beograda do mesta "Dževrin" u blizini Tekije, na granici Srbije i Rumunije, radi njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije.
 
Sumnja se da su za šverc migranata uzimali od 1.200 do 2.000 evra po grupi. 
 
Istragu je pokrenula regionalna kancelarija nemačke Savezne policije u Minhenu, a ubrzo je postalo jasno da pomagači koriste više identiteta i brzo menjaju mesto boravka kako bi izbegli hapšenje. Primera radi, jedan od osumnjičenih koji se nalazio u Srbiji, uhapšen je na osnovu rumunskih forenzičkih podataka po nemačkom nalogu za hapšenje. U Ujedinjenom Kraljevstvu takođe je uhapšen osumnjičeni koji je koristio drugi identitet prilikom prelaska iz Francuske u tu zemlju.
 
Obaveštajni podaci Evropola pokazuju da pomagači koji žive u EU obično imaju isto državljanstvo kao i krijumčareni migranti i da zloupotrebljavaju sistem azila kako bi pribavili višestruki identitet.
 
Uhapšeni su krijumčarili migrante u Nemačku skrivene u kamionima. Inače sve je više slučajeva šverca migranata u kamiona, pa su tako u ovoj godini države članice EU prijavile Evropolu 23 takva slučaja.
 
Kako navodi MUP u saopštenju, ovaj najnoviji trend zaslužuje posebnu pažnju zbog mogućeg ugrožavanja života migranata. Skučen prostor, nedostatak vazduha i vožnja velikom brzinom, samo su neke od opasnosti koje se povezuju sa krijumčarenjem drumskim putem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.