Ministarstvo posle probne mature olakšalo pojedine zadatke

Nakon urađene probne mature, Ministarstvo prosvete za završni test uputilo je sugestije, pa đake očekuju lakši zadaci iz matematike i drugačije koncipirana pitanja iz geografije i fizike.
Ministarstvo posle probne mature olakšalo pojedine zadatke
Foto: Pixabay
Kako piše "Blic", učenici osmog razreda osnovne škole, kojih je u Srbiji 71.661, rešavali su 13. i 14. aprila probni završni ispit za upis u srednju školu. Utisci đaka, a potom i rezultati, pokazali su da je đacima matematika bila najproblematičnija, kao i pojedini delovi kombinovanog testa, dok je srpski najbolje urađen.
 
"Sugestija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je da bi zadaci iz matematike trebalo da budu za nijansu lakši i da se obrati pažnja na zadatke iz geografije i fizike kako se ne bi dogodilo da od četiri, tri budu iz iste oblasti", poručuju u Ministarstvu.
 
Kako objašnjava Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, institucije koja je zadužena za sastavljanje testova koje će đaci polagati na maloj maturi, moguće su manje izmene u težini ili tipovima zadataka, ali u okviru propisanih standarda.
 
"Naravno, ukoliko bude bilo sugestija ili određenih predloga iz Ministarstva prosvete, Zavod će postupiti u skladu s tim, a u okviru svojih ingerencija. Takođe, treba reci i đacima i roditeljima da ne treba previše da brinu, da će završni ispit biti uobičajene težine, da će pitanja i zadaci biti pažljivo selektovani i usklađeni i sa standardnima i sa znanjima koja su đaci usvojili tokom svog obrazovanja u osnovnoj skoli", navodi Ranđelović.
 
U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da za potrebe kvalitativne analize rezultata probnog završnog ispita škole dobijaju program, odnosno softver za unos i prikaz rezultata, kako bi se ovi podaci mogli koristiti za korigovanje uočenih grešaka i propusta u učenju. Oni ističu i da učenici u sedmici nakon probnog završnog testa dobijaju individualnu povratnu informaciju od nastavnika.
 
Završni ispit za osmake počeće 18. juna testom iz srpskog, a sutradan đaci će rešavati zadatke iz matematike, dok će 20. juna u okviru kombinovanog testa imati pitanja iz hemije, fizike, biologije, geografije i istorije. Sva tri ispita počinju u devet sati.
 
Novina je i to što se ove godine menja se odnos bodova za upis u srednju školu. Đaci će iz škole, na osnovu uspeha iz 6, 7. i 8. razreda, moći da ostvare najviše 60 poena, dok će na završnom ispitu biti u prilici da osvoje još maksimalno 40. Testovi iz srpskog i matematike nose po 13 bodova, a kombinovani test će se vrednovati sa 14. Prethodne tri godine uspeh je nosio 70, a matura 30 poena.
 
Takođe, osmacima je ove godine na raspolaganju više novih i osavremenjenih obrazovnih profila, među kojima je i 11 onih koji se realizuju po dualnom modelu. Tako će đaci po novim planovima i programima sada moći da se obrazuju za elektrotehničara za informacione tehnologije, tehničara za lovstvo i ribolovstvo, tehničara grejanja i klimatizacije, ali i livačkog kalupara, brodomontera, cvećara-vrtlara.
  • Goran NS

    18.05.2018 11:27
    pa što nisu i ranije olakšavali testove? NEPRAVEDNO je prema prethodnim generacijama ... mada je EXTRA GLUPO što se olakšavaju testovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija