Mali nasilnici znaju da ih zakon štiti

Školarci neretko ni ne shvataju da su meta vršnjačkog nasilja, dok su mladi nasilnici svesni toga da ih zakon štiti od odgovornosti.
Mali nasilnici znaju da ih zakon štiti
Foto: Pixabay
Prilikom držanja predavanja o prevenciji vršnjačkog nasilja, profesorki na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i predsednici udruženja "Roditelj" Dragani Ćorić, prišao je dvanaestogodišnji učenik i rekao da može da "ubije, siluje i opljačka koga hoće", ali da mu ne može ništa, jer je krivično neodgovoran do 14. godine, prenosi "Politika".
 
"Iako ekstreman, ovaj komentar jeste ilustracija teze da je nasilje postalo moneta za komunikaciju između đaka, koji savršeno dobro poznaju odredbe Krivičnog zakonika i znaju da zakonodavac nema načina da ih kazni zbog činjenja krivičnih dela", podsetila je Ćorić.
 
Iako rezultati Unicefovog istraživanja govore da je čak 44 odsto učenika bilo izloženo vršnjačkom nasilju, praksa pokazuje da sami đaci često ne prepoznaju nasilno ponašanje ili smatraju da je ono normalan deo školske svakodnevnice.
 
"Kada decu pitate 'da li ste bili žrtve nasilja u prethodna tri meseca' odgovoriće vam da nisu, a kada im postavite potpianje 'da li vas je neko zadirkivao, vređao ili vam otimao stvari', najčešće odgovaraju potvrdno. I odraslima je nasilje sinonim za fizičke povrede, a ako modrica nema, skloni su da kažu 'to su dečja posla'. Kao da zaboravljaju da su psihičke povrede mnogo bolnije od batina", smatra dr Dragan Popadić, profesor socijalne psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
 
Profesorka sociologije porodice na Filozofskom fakultet dr Smiljka Tomanović, smatra da se u našoj zemlji neguje kultura agresivne komunikacije, od igranja u pesku do parlamenta.
 
"Mene veoma zabrinjava porast netolerancije prema drugačijima. Istraživanje koje se sprovodi u deset zemalja regiona pokazalo je da kod mladih osoba, starosti od 15 do 29 godina, postoji visok stepen netolerancije prema grupama koje su različite. Tako mladi u Srbiji i Hrvatskoj pokazuju visok stepen netolerancije prema homoseksualcima, dok su mladi Slovenci netolerantni prema Romima", poručila je ona, piše "Politika".
 
Dragana Ćorić je podsetila da je Zakono o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je stupio na snagu u oktobru prošle godine, uveo nove i drugačije sankcije i za đake i za njihove roditelje.
 
"Ranije nije bilo dozvoljeno da se dete nasilnik premesti ni iz razreda u razred, a kamoli iz škole u školu, bez dozvole roditelja, a to je sada dozvoljeno uz odluku nastavničkog veća. Uvedena je i sankcija društveno korisnog rada za decu nasilnike, a već su pokrenuti i prekršajni postupci protiv roditelja nekih nasilnih učenika", zaključila je Ćorić.
  • Мунгос

    20.05.2018 08:09
    Све би се ово решило мирно, и школе би биле оне старе добре, само да није ових закона које нам је поклонила Европска Унија.
  • baker man

    20.05.2018 07:01
    Tih malih se najvise plasim.
    Deci svasta padne na pamet i ne biraju sredstva. Zato i ima toliko nesrecnih slucajeva. Nije samo vaspitanje faktor. Sredina u kojoj zivimo je bombardovana rijalitijima i sloganom budi djubre, budi kul. Deca vole da budu kul samo u popravnim domovima te sto se prave kul najvise vole.
  • rade

    19.05.2018 23:36
    Drzava stiti nasilnike, jer su joj to buduci regruti, za sitne pare ce dati sebe gde god treba...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija