Nova pravila: Svim vozačima sertifikat, ušteda i 1.500 evra

Do kraja sledeće godine svi profesionalni vozači u Srbiji treba da dobiju sertifikat za upravljanje motornim vozilima u Evropi poznat kao "si-pi-si".
Nova pravila: Svim vozačima sertifikat, ušteda i 1.500 evra
Foto: Pixabay
Oni će, po pravilniku koji je na usvajanju u Ministarstvu saobraćaja, dobiti licencu besplatno na pet godina bez naknadne obuke, javlja RTS.
 
Sa licencom i radnom dozvolom, svi vozači profesionalci moći će da se zaposle u EU bez dodatnih obuka koje sada koštaju od 1.000 do 1.500 evra.
 
Dobra vest je da svi profesionalci kategorija C, D i E automatski dobijaju sertifikat, bez obzira na to da li sada rade kao profesionalci ili ne. Mnogi su dozvolu stekli u vojsci ali je ne koriste u svim kategorijama i oni će moći da postanu profesionalci po standardima Evropske unije.
 
Jedini trošak je zahtev i simbolična taksa za dobijanje sertifikata. Oni koji nemaju potrebnu kategoriju, a žele je, moći će u roku od godinu dana, koliko iznosi prelazni period po usvajanju pravilnika, da polože željenu kategoriju naknadno u auto-školi i upišu je kao "si-pi-si" kvalifikaciju.
 
Godinu dana posle usvajanja pravilnika, za one koji hoće da postanu profesionalci, počinje mnogo stroža i skuplja obuka.
 
"On predviđa početnu obuku za svakog vozača početnika u trajanju od 280 časova ako nema završena tri razreda srednje škole, a ako ima tri razreda, to je moguće po ubrzanoj obuci od 140 časova", objašnjava Slobodan Nikolić iz Udruženja drumskih prevoznika.
 
Besplatna licenca traje pet godina, posle čega se ide svake godine na obuku određeni broj časova.
 
Stručnjaci kažu da savremeni vozač u EU mora da ima razne veštine i znanja – Mora dobro da poznaje propise o prevozu, da zna bar jedan svetski jezik, da komunicira preko interneta i prati tehnologiju vozila koje vozi. "Smatram da su te obuke izuzetno korisne i zato je i propisano da takav vozač mora permanentno da se obučava, a ne da jednom stečenu vozačku dozvolu koristi bez obnavljanja i novog znanja", kaže Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
Udruženje drumskih prevoznika smatra da ćemo tako strogim pravilima za početnike ostati bez vozača kojih i ovako u Srbiji godišnje nedostaje oko 2.000. Mnogi će, kažu, da iskoriste licencu i da odu u inostranstvo gde ima posla i gde su mnogo više plaćeni. Zato se oni zalažu za ublažavanje uslova za mlade vozače.
  • Mihajlo Bogdanović

    04.10.2022 15:42
    Ako je ovo tačno...
    Ako je ovo tačno da Code-95 košta 140.000 RSD, pocepaću svoju vozačku dozvolu. Položio sam još davne '97-me god. za "E" vozačku kategoriju, vozim po Srbiji i sada treba da dam još 140.000 RSD da bih vozio po EU ili Rusiji. Nemam ja taj novac, i ne znam ni gde da zaradim toliki novac radeći u Srbiji.
  • slavisa

    14.05.2021 13:39
    KOD95
    Polozio sam KOD 95 u Sloveniji i dobio sertifikat da sam polozio. Mogu li ja voziti po Rusiji sa Slovenackim kod95 ?
  • Duky

    23.08.2020 19:52
    SRAMORAAA
    Platio sam polaganje i ostale troskove 70.000rsd i sada treba da idem na 140 casova da dam jos 140.000rsd + 15.000rsd za polaganje + gorivo do Beograda jel imam oko 60km do tamo. A u Srbiji fali vozaca ovo je teska sramota ne moze covek posteno ni da nadje posao da radi. Za sta sam ja dao 70.000rsd da se vidi u dozvoli da imam C i E kategoriju a da sa njom mogu du*e da obrisem. SRAMOTAAAAAAAA!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.