Plate će moći da se isplate i noću

Poslodavci u Srbiji moći će od oktobra ove godine zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću.
Plate će moći da se isplate i noću
Foto: 021.rs
Građani će istog trenutka na računima imati uplaćeni novac. Ovo omogućava novi instant platni sistem, koji će od oktobra pustiti u rad Narodna banka Srbije (NBS), kaže generalna direktorka Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić.
 
"Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci 'želim da se ova transakcija izvrši kao instant plaćanja', jer će sve banke to nuditi svojim klijentima pa i poslodavcu", kaže Stanić.
 
Do sada, praksa je bila da je, ukoliko poslodavac odluči da u petak poslepodne isplati zaradu radnicima, novac mogao da legne na račun tek u ponedeljak ili, u slučaju da se zakači praznik, tek nakon njega. Stanić objašnjava da će po nalogu poslodavca transakcija za svega nekoliko sekundi proći kroz platni sistem NBS, a banka u kojoj građani imaju račun dužna je da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta.
 
Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način. Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju.
 
"Novac će građani moći da prenesu bilo kom fizičkom licu ili da plate neki račun, ali ujedno da u trgovini plate račun skenirajući telefonom QR kod, a trgovac će za razliku od plaćanja karticom ta sredstva dobiti za par sekundi", objašnjava Stanić.
 
Korist od novog sistema će zato, prema njenim rečima, imati i trgovci, jer će novac za kupljenu robu leći i na njihove račune istog trenutka, što do sada nije bilo moguće.
 
"Moći će da se obavlja plaćanje 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana tokom godine, i vikendom i praznicima, a platni sistem NBS će raditi neprekidno i to je osnovna razlika na sisteme koji postoje u zemlji", kaže Stanić.
  • Inspekcije

    19.05.2018 16:51
    Mogle bi da provere drzavne firme koje iz lenjosti ne koriste ni postojece usluge
  • wow

    19.05.2018 15:33
    Kakva fantasticna vest. Ovo ce mnogo obradovati moje kolege koje upadaju u potpuno rastrojstvo dva dana pred 01. i 16 u mesecu. Samo se po hodnicima cuje "oce biti plata", to zvone telefoni, to se trazi veza u racunovodstvu da se sazna oce li biti na dan, ili ce - o smaka sveta - biti 02. ili 17. u mesecu. Pola njih rizikuje da umre od gladi za taj jedan dan. Sto bi bilo apsolutno pozeljno sa strane prirodne selekcije, jer odrasla osoba koja nije u stanju da raspolaze sa novcima tako da ima istu sumu svakog dana u mesecu (nevezano za visinu plate, ovaj fenomen je i jednako rasprostranjen na svim nivoima plata) i zasluzuje da bude regulisana prirodnom selekcijom.
  • Posmatrač

    19.05.2018 13:39
    Jeste li sigurni?
    Sve ovo u vesti može samo ukoliko poslodavac bude u stanju da isplaćuje plate, posle državnog harača i manjka love u opticaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.