Legalizacija gej brakova u Srbiji 2019. godine?

Srbija bi 2019. godine mogla da odobri sklapanje gej brakova, ako sve bude teklo po planu i ne bude opstrukcija, navodi današnji "Blic".
Legalizacija gej brakova u Srbiji 2019. godine?
Foto: Pixabay
Kako kažu iz komisije za izradu Građanskog zakonika, regulisanje gej brakova nalazi se u nacrtu ovog zakonika kao važno pitanje, ali njegovo donošenje neće odmah urediti ovu oblast. Profesor Miodrag Orlić, član komisije, objašnjava da će izrada zakona biti gotova do kraja ove godine i predata Vladi Srbije, koja dalje treba da ga prosledi Narodnoj skupštini na usvajanje.
 
"Blic" nezvanično saznaje iz Vlade da će Srbija verovatno doneti zakon sličan onom koji je predložen u Crnoj Gori. LGBT osobe će moći pred matičarem da registruju svoje partnerstvo i da imaju sva prava kao i bilo koja bračna zajednica u našoj zemlji, dok usvajanje dece još neće biti moguće.
 
Ovom temom bavile su se i "Novosti", koje navode da će jedan od glavnih zahteva ovogodišnje "Parade ponosa" biti legalizacija istopolnih zajednica. Pobornici ideje zakonskog rešenja istopolnih brakova kažu da ovakve zajednice de fakto postoje i da, kao i sve ostalo u društvu moraju da budu regulisane, dok protivnici tvrde da je njihova legalizacija samo korak ka legalizaciji gej brakova, a zatim i usvajanju dece.
 
"Zakonskim regulisanjem istopolne zajednice bila bi rešena pitanja nasledstva, zajedničkog vlasništva, poseta u bolnicama u hitnim situacijama, zajedničko poizanje kredita, pravo na socijalnu pomoć... Ne postoji nijedan validan argument kojim se zakonski ne bi regulisali odnosi i zajednice koje već postoje u društvu", rekao je jedan od organizatora "Parade ponosa" Marko Mihailović.
  • inekokazenecestetit

    24.05.2018 21:24
    nacinrazmisljanjadaseu
    odlicna prilika starim gejevima da dodju do mladog mesa i mladim da stignu do penzijeEvo nama novih penzionera mladjasnih.Kad naslede porodicnu ima da se nauzivaju narednih 50 godina
  • za Legitimno

    24.05.2018 21:19
    kako nam ne umanjuje prava kad su vec PARTNERSKA PRAVA veca od prava UPLATIOCA jer ne mora da ceka godine starsti za penziju a veća o pd ostali nezaposlenih koji rtakodje čekaju godine za penziju pa cak i kad imaju pun staz.
  • nijebitnokakosezove

    24.05.2018 21:13
    sve ce to migranti nataci na qru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija